Hva er et utvidet livmor?

Et forstørret livmor er et livmor som er større enn normalt. Noen variasjoner i størrelse kan forventes da hver menneskekropp ikke er identisk, men hvis livmor plutselig blir større eller hvis magesmerter utvikler seg, kan det være et tegn på at det er et medisinsk problem som må tas opp. En gynekolog er vanligvis den mest hensiktsmessige omsorgsleverandøren til å behandle et utvidet livmor, selv om gynekologen kanskje også vil konsultere andre medisinske spesialister, for eksempel en endokrinolog, for å utforske alle mulige årsaker til utvidelsen.

Livmoren er et elastisk organ. Den er designet for å vokse for å imøtekomme et utviklende foster, og å kontrakt igjen etter levering, og det er i stand til å gjøre dette gjennom flere graviditeter. Når livmor blir forstørret, kan det være et tegn på en rekke forskjellige problemer.

En mulig årsak er livmorfibroider. Vanligvis benigne fibroider er vekst som vises i eller på livmorveggen. De kan føre til livmor å bøye seg og bli forstørret for å få plass til dem. Når fibrene vokser, kan livmoren begynne å presse på blæren, noe som vil forårsake magesmerter. I noen tilfeller kan det være mulig å palpere livmoren. Ultralyd er vanligvis brukt til å lære mer om hva som foregår i livmoren, og i noen tilfeller kan en lege anbefale utforskende kirurgi.

Overgangsalderen kan også være forbundet med livmorutvidelse, og et forstørret livmor kan ikke betraktes som en årsak til bekymring når det ledsages av andre overgangsalder. Men hvis organet forårsaker smerte eller ubehag, kan en lege anbefale behandling. Komplikasjoner fra gynekologiske operasjoner kan også føre til forstørret livmor, og i noen tilfeller gir livmoren ikke ordentlig kontrakt etter levering, i så fall vil den forbli utvidet i stedet for å krympe over tid, og dette vil bli observert under oppfølging.

Det finnes en rekke behandlinger for denne tilstanden. Det første trinnet i behandlingen er å bestemme årsaken, da dette vil spille en rolle for å bestemme hvilken behandling som er best. Noen alternativer inkluderer kirurgi for å korrigere en tilstand som fibroids eller å fjerne livmor helt og holdent hvis en kvinne ikke er interessert i å ha barn, sammen med hormoner som kan brukes til å behandle kvinner i overgangsalder. En gynekolog kan diskutere alternativene med pasienten når årsaken er bestemt, legen kan anbefale en sakte tilnærming til behandling for å se om mindre invasive tiltak vil fungere før du anbefaler mer komplekse prosedyrer.