Hva er et treningssett?

Et treningssett er den påfølgende utførelsen av et forutbestemt antall øvelsesrepetisjoner. I motstandstrening defineres en repetisjon som ferdigstillelse av en enkelt øvelse eller bevegelse gjennom et fullt bevegelsesområde. Antall sett som brukes per øvelse i en gitt treningsøkt, bestemmes vanligvis av individuelle mål og nivå av erfaring. Vektstrening nybegynnere vil vanligvis oppleve betydelige resultater som utfører bare ett sett per øvelse i løpet av de første seks til åtte ukene trening. For mer avanserte løftere kan det være nødvendig med ekstra sett for å fremme muskelmasse og oppmuntre til vekst.

I løpet av de første ukene med trening, anbefales det normalt en treningsøkt per treningsøkt. Dette skyldes først og fremst at akselererte styrkegevinster vanligvis sett av nybegynnere er et resultat av økt rekruttering av muskelfiber. I den inaktive personen ligger en prosentandel av muskelfibre i hver muskel sovende. Ett sett per øvelse er normalt nok til å vekke disse sovende fibre, noe som resulterer i betydelig økning i styrke over en kort treningsperiode. Å utføre mer enn ett sett per øvelse kan føre til at en nykommer opplever overopplæring, tretthet eller skade.

Mens fordelene med tidlig rekruttering av muskelfiber er en stor motivasjonsfaktor for nybegynnere, har effektene en tendens til å slites av etter de første åtte ukene med trening. Etter dette er det ofte anbefalt å legge til ekstra sett per økt for å se sammenlignbare resultater. Intermediate rutiner kan omfatte mer enn ett treningssett med en enkelt øvelse. Svært avanserte rutiner inneholder ofte en rekke supersets for å øke intensiteten, eller å målrette mot ulike vinkler i en muskelgruppe.

Det er noen kontrovers blant idrettsutøvere, trenere og treningsfysiologer om hvor mye fordel flere sett tilbyr over et enkelt treningssett. Noen eksperter hevder at tilstrekkelig tretthet muskelfibre og stimulere vekst, flere sett eller enda supersets er nødvendig for den avanserte atleten. Andre opplever at et enkelt sett, utført med høy intensitet med utmerket form, er en bedre strategi for å øke størrelse og styrke.

For den gjennomsnittlige personen er det beste valget vanligvis det som er mest mulig behagelig. Noen mennesker gleder seg til treningsstudioet, og utfører et treningssett for hver kroppsdel, og går på vei. Andre lever for å arbeide hver muskel i isolasjon, ved hjelp av en rekke komplekse bevegelser. Genetikk, livsstil og personlighet spiller alle en rolle for å bestemme hvilken kombinasjon som passer best, på individuell basis. Til slutt, hva stilen motiverer en person til å fortsette regelmessig trening på lang sikt er vanligvis det beste alternativet.