Hva er et terapeutisk diett?

Et terapeutisk kosthold er en diett som vanligvis er formulert av ernæringseksperter, diettister og medisinske leger som hjelper til med helbredelsen av kroppen fra visse typer skader og sykdommer. Terapeutiske behandlinger som involverer mat er også foreskrevet for medisinske forhold som også påvirker den psykologiske tilstanden til individet, for eksempel svakhet forårsaket av anoreksi, eller tap av appetitt på grunn av depresjon, ensomhet og andre mentale tilstander som kan motvirke sunn mat. Flere vanlige forhold som kan kreve et terapeutisk diett inkluderer tap av tenner i alderen, noe som kan kreve diett av myke matvarer, eller et kalori-, fett- og natriumstyrt kosthold for å behandle slike rutinemessige forhold som overvekt, ha høye Kolesterol nivåer, eller være borderline diabetes.

Sterke helsemessige forhold krever ofte et terapeutisk diett som anbefales på kort sikt. Et godt eksempel på dette er flytende diett som ofte foreskrives umiddelbart etter operasjonen eller et hjerteinfarkt. Flytende dietter anbefales også for en rekke akutte fordøyelsesproblemer og for å gjenopprette det vanlige vanninnholdet i kroppen som kan reduseres på grunn av kronisk diaré eller oppkast. Hovedkomponentene i et flytende diett er ofte en kombinasjon av fruktjuicer, lavnatriumsupper og matvarer som kan purees eller bringes til en halvflytende tilstand som kokte grønnsaker, yoghurt og is. Myke dietter for personer med begrenset evne til å tygge eller fordøye mat, er like i naturen og krever at matvarer som tøffe kjøtt, fibrøse korn og frukt og nøtter som er vanskelige for kroppen å bryte ned ved svelging hele.

Ernæringsbehandling kan bli en permanent del av dietten under forhold som utvikling av artherosklerose, som krever lavt fett og lavt kolesterol diett, som begrenser forbruket av stekte matvarer og meieriprodukter. Betingelser som hypertensjon og hjertesykdom kan også kreve et livslang diett med lavt natriuminnhold for å redusere vannretensjonen i kroppen. Et nyrediet for å beskytte nyrene krever lave nivåer av protein, kalium og natrium, noe som kan bidra til nyresvikt.

Unike terapeutiske diettmenyer finnes også for sjeldne forhold som Anti-Candida dietten foreskrevet for å forhindre vekst av Candida albicans, en gjær som er problematisk for mennesker med matallergi eller som trenger hypoallergen levekår. Dietter finnes også som forebyggende medisin som anti-herpes dietten, som motvirker å bruke aminosyren arginin som kan hjelpe herpesvirusene til å vokse, og oppfordrer forbruket av lysin som hemmer det. Anti-herpes dietten anbefaler derfor å spise mye kjøtt, fisk og meieriprodukter og unngå matvarer som mais, poteter, nøtter og bønner.

Spesialiserte typer terapeutiske behandlinger basert på mat inkluderer også diabetediett, der matvarer med høyt sukker må unngås, og kaloribegrensede dietter som også begrenser mengden sukker eller høyverdig mat som kan konsumeres. Ofte motsatt av disse dietter er kalori dietten som er foreskrevet for undervektige personer eller de med hypertyreoidisme, og pasienter som gjenoppretter fra kreft. En høyt kalori terapeutisk diett inkluderer forbruk av mer enn den normale mengden protein og karbohydrater, og unngår mat med høyt vanninnhold som raskt fyller magen, for eksempel vannmelon. Høyfed mat er heller ikke anbefalt for et høyt kalori terapeutisk diett, da de skaper en full følelse raskt og er treg for kroppen å fordøye.