Hva er et stikkpiller?

Suppositorier er en type medisinering som er i form av en plugg eller kapsel og settes direkte inn i endetarmen eller skjeden. Mens de fleste mennesker tenker på disse som medisiner for å håndtere forstoppelse, er det faktum at det finnes en rekke forskjellige helsemessige forhold som kan behandles ved hjelp av medisin i denne form.

I form er den typiske suppositoriet vanligvis i form av en liten plugg. Det ytre belegg er formulert for å begynne å løses etter innsetting. Kroppsvarme spiller en rolle i utløsningen av medisineringen. Som suppositoriet løses, frigjøres medisinen og absorberes i det omkringliggende vevet.

Sammen med forstoppelse er det også produkter laget for å hjelpe med problemer som hemorroider. I dette tilfellet slipper legemidlet en beroligende fuktighetskrem eller vasokonstriktor som kan bidra til å lindre smerten i tilstanden. Personer med problemer med å svelge kan også bruke produkter av denne typen for å motta alt fra aspirin til medisiner som hjelper med høyt blodtrykk.

Et vaginalt setpille er ofte nyttig i behandling av en rekke gynekologiske helseproblemer, inkludert forekomst av candidiasis. Som med produktene som er utformet for innføring i endetarm, oppløses disse gradvis og lar medisinen komme i kontakt med det omkringliggende vevet og også absorbere inn i blodet.

Mens de fleste er kjent med glycerin-suppositoriene som brukes til å håndtere midlertidig forstoppelse, er ikke alle oppmerksomme på de potensielle bivirkningene ved å bruke dette eller et lignende produkt. For personer med allergi, kan et glycerin suppositorium forårsake mye ubehag ved å irritere vevet som gjør opp skjeden eller endetarmen. I tillegg kan for ofte bruk av disse legemidlene forstyrre kroppens naturlige rytmer og forårsake avhengighet. Det er også mulighet for en negativ reaksjon på den spesifikke medisinen som finnes i pluggen.

Generelt er det en god ide å bare bruke suppositorier under ledelse av en lege. Legen din kan gi instruksjoner om hvordan du setter inn stikkpoten, slik som å ha på en gummihanske, for å hindre direkte kontakt mellom neglen og det følsomme vevet som finnes i det indre området av rektum eller vagina. Legen kan også gi råd om bruksfrekvensen og eventuelle bivirkninger som er relevante for den type medisinering som finnes i pluggen. Sørg for å rapportere ubehag eller bivirkninger som kan utvikle seg med det samme. Dette vil tillate legen å bestemme hvordan man skal fortsette med behandlingen av din spesielle lidelse.