Hva er et sonohysterogram?

Et sonohysterogram er en type ultralyd som brukes til å diagnostisere abnormiteter i livmoren. Denne prosedyren brukes ofte til å avgjøre om det finnes noen livmoravvik som kan hindre en sunn graviditet. Sonohysterogram-ultralydet er en meget lavrisiko-prosedyre, og er mer effektiv enn en konvensjonell ultralyd for å oppdage strukturelle abnormiteter i livmoren.

Konvensjonelle ultralyd bruker lydbølger til å generere bilder av kroppens interiør. I en ultralyd overføres en enhet som kalles en transduser over huden. Transduseren avgir lydbølger som spretter av vev i kroppen, produserer ekkoer som avhenger av hvilken type vev og avstanden mellom vevet og transduseren. Ultralydsenheten bruker denne informasjonen til å generere et bilde av vev i kroppen.

Sonohysterogrammet fungerer på samme prinsipp, men bruker en annen type probe. En annen forskjell er at saltvann er infundert i livmoren. Infusjonen av saltoppløsning forbedrer ultralydsenhetens evne til å skape nøyaktige bilder av livets indre, fordi saltvannsinfusjonen blåser livmoren. Dette fører til at livmorveggene skiller seg, og muliggjør lettere påvisning av abnormiteter.

Sonohysterogramprosedyren er veldig rask, og tar bare rundt fem minutter å fullføre. Dette er en ambulant prosedyre som kan utføres på en lege kontor eller fruktbarhet klinikk. Under denne prosedyren brukes et spekulum til å forstørre livmorhalsen slik at legen kan passere et kateter i livmoren. Saline er infundert gjennom kateteret i livmoren, og en ultralydssonde settes inn i skjeden. Under ultralydsprosessen kan sonden manipuleres for å vise ulike uterusbilder. Det er vanlig å oppleve litt kramper under og etter ultralydet, for de fleste kvinner er ibuprofen tilstrekkelig til å lindre smerten.

Saline sonohysterography er vanligvis anbefalt for kvinner som hadde hatt problemer med å tenke, eller har ikke vært i stand til å bære en graviditet til sikt. I tillegg kan kvinner med gjentatte menstruasjonsproblemer eller unormal blødning ha et sonohysterogram. Denne ultralydstesten kan diagnostisere problemer som fibrene, polypper og arrvev. Alle disse problemene kan forårsake ufruktbarhet, abort eller unormal vaginal blødning.

En viktig vurdering når man gjennomgår sonohysterografi er at prosedyren må være nøye tidsbestemt for å falle sammen med et bestemt punkt i en kvinnes menstruasjonssyklus. For best resultat må denne testen utføres mellom slutten av en periode og begynnelsen av eggløsning. Dette skyldes at livmorveggene er tynneste under denne delen av menstruasjonssyklusen, noe som gjør abnormiteter lettere å oppdage.