Hva er et solutslag?

Solutslett, mer kjent som fotodermatitt, er en allergisk reaksjon på lys som forårsaker at huden utvikler utslett. Utslett er vanligvis rødt, tykk og blæret, og det kan være ekstremt kløende. Selv om solutslett ser veldig ut som solbrenthet, er grunnårsaken annerledes, og hyppige utslett kan være en grunn til bekymring, da de kan indikere at det er et medisinsk problem som har økt kroppens lysfølsomhet. Du kan også høre et solutslett referert til som “solforgiftning.”

Rettferdige mennesker har økt risiko for å utvikle fotodermatitt, men folk i alle hudfarger kan oppleve det. Det kan skyldes noen medisiner, for eksempel p-piller, sammen med eksponering for kjemikalier, visse matvarer og noen medisinske tilstander, som lupus. Folk utvikler solutslett fordi huden deres har blitt svært følsom overfor lys, og som følge av det kan det ta bare noen få minutter med eksponering for utslett å utvikle. Hvis utslett skjer gjentatte ganger, kan det tykkere huden rundt området, og noen ganger føre til hudkreft.

Behandling for tilstanden ligner den som brukes til solbrenthet. Kule kompresser kan hjelpe til med kløe og brennende følelse, som kan berolige lunkne bad med havregryn, natron eller maisstivelse. Aktuelt bruk av calamine lotion, aloe vera eller hydrocortison kan også bidra til å lette symptomene, og antihistaminer kan redusere kløe og hevelse. Hvis utslettene går ut, anbefales en tur til legen, da pasienten kan trenge antibiotika for å forhindre infeksjoner.

Etter at noen får solutslett, er det en god ide å lage en liste over hva han eller hun var utsatt for i dag eller så før utviklingen av utslett, for å se om noen risikofaktorer skiller seg ut. Personer som tar medisiner som kan forårsake lysfølsomhet, blir vanligvis advart, men det er en god ide å sjekke gjennom pasientinformasjonspakkene på alle legemidler som brukes, for å eliminere en åpenbar potensiell årsak. Hvis et mønster av utslett utvikler seg, kan det indikere at pasienten trenger å se en lege for å sjekke om en underliggende medisinsk årsak til tilstanden.

For å unngå solutslett, bør folk ha solkrem, hatter og solbriller utendørs. Beskyttelse av øynene i en periode med lysfølsomhet er spesielt viktig, da sollys kan forårsake skade på øynene over en lengre periode. Løsnende klær skal brukes til å dekke kroppen og holde seg kaldt i varmt vær