Hva er et rett kateter?

Et rett kateter er en rørformet medisinsk enhet som brukes til å fjerne urin fra en persons blære hvis han eller hun har problemer med å tømme naturlig. Denne typen kateter er laget av gummi og er fleksibel i naturen. Når en person ikke kan tømme, setter en lege et kateter inn i urinrøret for å tømme urinen fra blæren. Et rett kateter er ment for midlertidig bruk og fjernes og bortskaffes eller steriliseres umiddelbart etter at urinen er tatt fra en pasient. Det bør ikke forveksles med et spesialisert kateter, som forblir i kroppen i flere dager.

Hvis en pasient har problemer med å passere urin og en lege trenger en urinprøve for å teste for nyreproblemer eller en urinveisinfeksjon, kan en engangs kateterisering gjøres. Når en pasient har kroniske urinproblemer, kan en lege gi pasienten et rett kateter for å ta hjem for å utføre flere selvkateteriseringer. En person kan trenge å gjøre denne prosessen hjemme for å samle flere urinprøver eller for å lindre smerter og trykk i blæren hvis han eller hun ikke kan urinere naturlig.

Hjemmekateterisering må gjøres nøye, spesielt for kvinner, fordi urinrøret og anusen ligger tett sammen. Det er viktig for en kvinne å rengjøre hendene og vaginalområdet grundig før du bruker et kateter, for å unngå infeksjon. Engangs-engangsbrukskatetre er blitt mer populære fordi de bidrar til å redusere sjansen for urinveisinfeksjoner.

Interstitiell blærebetennelse er en kronisk og smertefull blæreforstyrrelse. Pasienter som lider av denne sykdommen har betent blære, selv om ingen infeksjon er tilstede. Et stort symptom på interstitial cystitis er hyppig vannlating i små mengder. Mange interstitiale cystitis-pasienter har også problemer med bekkenbunnsmuskulaturen, så det kan være ganger når en pasient føler det smertefulle behovet for å tømme umiddelbart, men ingen urin kommer ut naturlig. Noen interstitiale cystitis-pasienter kan holde engangs rettkatetere hjemme for bruk i denne situasjonen for å unngå nødbesøk.

Et rett kateter er også et nyttig verktøy for leger som behandler interstitial cystitis pasienter. En lege kan bruke et kateter til å sette dimetylsulfoksid (DMSO) direkte inn i blæren gjennom urinrøret for å redusere betennelse. Denne prosedyren er normalt gjort på en urolog kontor. Pasienter som har erfaring med å bruke et kateter, kan etter hvert få tillatelse til å utføre egne blæreinstallasjoner hjemme.