Hva er et perforert duodenalt sår?

Et perforert duodenalt sår oppstår når et område med erosjon spiser rett gjennom tarmveggen i den delen av fordøyelsessystemet som fører fra magen, kjent som tolvfingertarm. Den livstruende tilstanden som kalles peritonitt, kan følge, hvor betennelse og infeksjon spredes raskt inn i bukhulen som rammer alle store organer. Noen med sår har vanligvis en historie med fordøyelsesbesvær, kanskje med tilbakestrømning, hvor magesyre går opp i halsen. Med perforert duodenalt sår kan det være plutselig smerte i midten av brystet, like under brystbenet. Smerten sprer seg utover for å bli mer generalisert magesmerte og nødoperasjon er vanligvis nødvendig for å reparere tarmene.

Perforerte sår er hovedsakelig sett hos eldre mennesker og er ofte assosiert med en infeksjon av bakterier som heter Helicobacter pylori, eller H. pylori for kort. Sår kan også være forårsaket av å ta medisiner som irriterer tarmen, slik som aspirin. Formen av duodenum, kjent som slimhinnen, er normalt beskyttet mot syreskade ved sekresjon av mucus og bikarbonat, hvis produksjon økes med det som er kjent som prostaglandiner. Aspirin og lignende ikke-steroide antiinflammatoriske stoffer, eller NSAID, hemmer kroppens produksjon av prostaglandiner. H. pylori infeksjon øker ikke bare duodenalforingen, men øker også produksjonen av magesyre i magen.

Diagnostisering av en tolvfingersår tidlig er viktig, slik at behandlingen kan påbegynnes, og forhindrer at et perforert sår forekommer senere. Diagnose kan være vanskelig fordi noen pasienter viser ingen symptomer. Av de som gjør symptomer, inkluderer smerter like under brystbenet, muligens strekker seg til ryggen, sammen med følelser av sult og belching eller oppblåsthet. Smerten oppstår vanligvis et par timer etter et måltid eller om natten, og lindres av mat. Endringer i mønsteret av smerte, forekomsten av vekttap og oppkast eller gjennomføring av mørkt blod i avføring er alle tegn på at en komplikasjon som et perforert duodenalt sår kan være forestående.

Når et sår perforerer duodenalveggen, er det en medisinsk nødsituasjon. Lekkasje av magesyre og galle inn i bukhulen fører til at hulrommet og dens forside blir betent. Etter ca 24 timer setter infeksjon inn, muligens fører til sepsis, hvor blodproppene blokkerer og forsyner til vitale organer.

Typisk tegn på peritonitt vil være tilstede, inkludert plutselig alvorlig smerte under brystbenet, muligens ledsaget av oppkast av blod. Magen føles stiv som et brett, med bukemuskulaturen “vokter” ved å strekke seg når det berøres. Hvis smerter øker umiddelbart etter at magen er blitt presset, er dette et tegn på peritoneal irritasjon, kjent som “rettsmøte”. Tarmlyder kan forsvinne flere timer etter at smerten begynner, da tarmen slutter å fungere. Urgent kirurgisk behandling er nødvendig for å vaske ut bukhulen og reparere perforeringen.