Hva er et operasjonsteater?

Et operasjonsteater er et stort rom hvor studenter eller tilskuere kan se kirurgi eller lignende medisinske prosedyrer som utføres. Denne typen rom ble brukt primært i fortiden, ofte for medisinske studenter eller jevnaldrende i det medisinske samfunnet for å observere en operasjon eller annen prosedyre. De ble ofte konstruert som sirkulære rom med en sentral plattform som legene og pasienten ville være plassert rundt, hvor seter ble plassert i tiers for å gi publikum medlemmer en oversikt over prosedyren. Et operasjonssted blir vanligvis ikke lenger brukt, selv om enkelte operasjonsrom har visningsområder som ligger ved siden av dem.

Bruken av et operasjonssted for instruksjon av studenter eller leger var utbredt før det 20. århundre. Disse teatrene ble bygget og deltok uten bekymring for renslighet eller sanitære prosedyrer, og moderne medisinsk praksis ville ikke inkludere dusinvis av mennesker i samme rom som en person som gjennomgår operasjon. Et operasjonstilbud av denne typen ble primært tatt med som en del av et universitet. Studenter i medisinske felt ville delta på operasjoner i et operasjonssted for å se en profesjonell demonstrasjon av ulike teknikker. Andre leger kan også delta i disse forelesninger og demonstrasjoner for å se nye teknikker eller å observere en spesielt bemerkelsesverdig lege.

Et operasjonsteater ble typisk konstruert som et stort, høyt, sirkulært rom. I midten av rommet vil operasjonslegen eller legene og pasienten være plassert på en plattform. Pasienten vil bli presentert liggende på et bord, og belysning i rommet ville være ment å belyse den sentrale aktiviteten slik at seerne klart kunne se hva som skjedde. Rundt denne sentrale plattformen vil setene bli satt opp, vanligvis i hevede tier som ligner på et amfiteater eller coliseum, og gir hver rad muligheten til å tydelig se over radene før den.

Moderne operasjonsrom og undervisningssykehus inkluderer ikke et operasjonssted, men det er fortsatt noen visningsmetoder for studenter og leger. Noen operasjonsrom på undervisningssykehus eller universiteter inkluderer tilstøtende rom med et stort vindu som lar beboere observere hva som skjer i operasjonen, uten å utsette pasienter for ytterligere bakterier. Det er også fasiliteter der kameraer er plassert i et operasjonsrom, slik at fjernsynsvisning av kirurgi for studenter eller andre leger. Denne typen moderne operasjonsteater kan til og med bruke Internett til å sende en operasjon til studenter og medisinske fagfolk på et helt annet sted.