Hva er et ommaya reservoar?

Et Ommaya reservoar er en medisinsk enhet som brukes til å levere kjemoterapi medisiner direkte til cerebrospinalvæsken. Reservoaret er implantert under hodebunnen og festet til et kateter som er gjenget inn i en av hjernens ventrikler. I tillegg til å bli brukt til å levere medisiner, kan denne enheten også brukes til kraner eller trekker av cerebrospinalvæske. Det er implantert under generell anestesi av en nevrokirurg på anbefaling av en onkolog som føler at det er nødvendig for kreftbehandling.

Kreft i sentralnervesystemet er notorisk vanskelig å behandle. Kjemoterapimedisiner levert muntlig eller intravenøst, kan ikke være i stand til å passere blod-hjernebarrieren, eller kan ikke passere i store nok mengder for å gi meningsfull behandling. Et Ommaya reservoar lar leger å levere behandling direkte til kilden. Enheten er oppkalt etter den pakistanske kirurgen som oppfant det på 1960-tallet.

Når denne enheten er plassert, legges pasienten under generell anestesi, og kirurgen gjør et snitt i hodebunnen for å få tilgang til skallen. Et hull er boret slik at kateteret kan plasseres og reservoaret settes inn i lommen i hodebunnen. Snittet er lukket og anestesiologen bringer pasienten ut av anestesi. Pasienter kan tilbringe flere dager på sykehuset mens de heler og vurderes for kognitive underskudd og lungefunksjon for å bekrefte fravær av kirurgiske komplikasjoner.

For å levere medisiner inn i Ommaya reservoaret, kan injeksjoner gjøres gjennom hodebunnen og inn i reservoaret. Katetre kan også settes inn for å tømme cerebrospinalvæske for testing og andre grunner. Reservoaret kan bli igjen på plass når pasienten går i etterligning ved gjentakelse. Hvis en pasient forblir stabil i lengre tid, kan en kirurg diskutere fjerning av Ommaya reservoaret i en andre kirurgisk prosedyre.

Det er ikke uvanlig å implantere enheter som Ommaya reservoarer og porter for å få tilgang til det venøse nettverket for kreftbehandling. Kreftbehandling kan være grusom, og pasienter kan trenge mange økter av kjemoterapi. Å ha et klart tilgangspunkt kan forbedre pasienten, redusere risikoen for komplikasjoner og minimere hud- og vevskader som følge av gjentatte nye injeksjonssteder. Pasienter må imidlertid også ta vare på sine faste katetre, da det er risiko for infeksjon. Pasienter vil bli forsynt med detaljerte kateterpleieanvisninger før og etter operasjonen, og de oppfordres til å stille spørsmål om kateterpleie, slik at de vet hva de kan forvente.