Hva er et infarkt?

Infarkt er en medisinsk tilstand hvor det dannes vev fordi blodet i blodet er blokkert. Det er vanligvis sluttproduktet av iskemi, eller senket blodtilførsel. Infarkt er oftest sett med ordet “hjerteinfarkt”, noe som indikerer et hjerteinfarkt. Denne tilstanden oppstår når en av de viktigste hjertearteriene er blokkert. Når dette skjer, vil en person ofte trenge hjerteomkjøring.

Noen symptomer på hjerteinfarkt inkluderer brystsmerter, smerte i venstre arm eller kjeve, kvalme, oppkast og tretthet. Om lag 25 prosent av personer med hjerteinfarkt vil imidlertid ikke ha symptomer. Dette er vanligst hos eldre og hos diabetikere.

Et slag, eller cerebrovaskulær ulykke, skyldes vanligvis et infarkt. Det kan være forårsaket av et blodkar med utilstrekkelig blodgennemstrømning på grunn av plakkoppbygging, eller ved en liten blodpropp eller bit av plakk fra en annen arterie som forstyrrer hjernens blodtilførsel. Ca. 80 prosent av slag er forårsaket av denne tilstanden.

Perifer arteriell okklusiv sykdom (PAOD) kan også være relatert til myokardisk infarkt. I PAOD blir arteriene i beina okkludert og blodstrømmen er utilstrekkelig for å opprettholde en sunn sirkulasjon. Noen mennesker, spesielt diabetikere, kan gjennomgå amputasjoner på grunn av gangrene i nedre ekstremiteter.

Den viktigste behandlingen for tilstanden, uavhengig av hvor det skjer, er å få blodet til å strømme igjen. Dette kan gjøres på en rekke måter. Hvis pasienten er en røyker, blir han sterkt oppfordret til å slutte. Legen kan også få pasienten til å øke aktivitetsnivået og gå ned i vekt. En lege kan også foreskrive blodfortyndingsmedisin for å forhindre at blodpropper dannes andre steder.

Som med mange lidelser, er den beste måten å behandle dette problemet på å forhindre det. Å slutte å røyke, miste vekt, trene og kontrollere blodsukkeret er alle effektive måter å redusere sjansene for å utvikle iskemi som fører til infarkt. Med iskemi og infarkt, den gamle ordtaket, “En unse av forebygging er verdt et pund av kur”, er altfor sant.