Hva er et hoftebad?

Et hoftebad er en spesialdesignet type badekar som er beregnet til å nedsenke bøtten og hofterne til bateren, som bader sittende oppreist, som om i en stol. Disse badene har vært brukt i århundrer i ayurvedisk tradisjon, og de var også enormt populære i viktoriansk tid, da mange europeere flocket til institusjoner som tilbyr hydroterapi. Noen medlemmer av det medisinske etablissementet fortsetter å bruke hoftebad ved pasientbehandling.

Noen bruker også begrepet “hip bath” for å beskrive et dypere badekar, hvor flere av kroppen er nedsenket, men bather still sitter i stedet for løgner i karet. Denne typen hip bath var også veldig populært blant viktorianerne, spesielt de uten rennende vann, da det var lite nok til å fylle med vann fra krukker. Noen moderne badere nyter også denne typen hoftebad, siden det er ganske behagelig å lounge inn i lengre perioder.

I form av et terapeutisk bad skal et hoftebad fremme sunn sirkulasjon og stimulere fordøyelseskanalen. Pasienter kan bade i varmt, lunkent eller kaldt vann, og det kan også legges til forskjellige stoffer i vannet. I noen tilfeller innebærer badet også en kraftig gni ned med en grov klut, noe som bidrar til å slakke av død hud samtidig som den oppmuntrer til overflatesirkulasjon.

Å ta hoftebad for helbredelse kan virke litt rart, men det har noen svært forskjellige helsefordeler. Kvinner som lider av kramper, kan for eksempel finne ut at å ta et hoftebad bidrar til å lindre smerten. Et hoftebad kan også brukes til å behandle hemorroider og andre smertefulle betennelser og infeksjoner i kroppens nedre områder.

Et relatert konsept er sitzbadet, som spesielt dekker bunnene. Sitz bad brukes til å behandle ulike inflammatoriske tilstander som fistler, og også for å lindre smerten fra kirurgiske prosedyrer i det området av kroppen. De kan også lette utvinningen fra å føde, når kvinner ofte opplever smerte og ømhet. Vanligvis tas et sitzbad med varmt vann, og batheren sukker i 20-30 minutter.