Hva er et antall røde blodlegemer?

Antallet røde blodlegemer (RBC) er en blodprøve som bestemmer antall røde blodlegemer, eller erytrocytter, i en blodprøve. Denne testen vurderer også formen og størrelsen på de røde blodcellene. All denne informasjonen brukes da til å bestemme antall røde blodlegemer per mikroliter blod.

Verdier av røde blodlegemer varierer i henhold til alder og kjønn hos en pasient. RBC-telling varierer fra 4,2-5,0 millioner røde blodlegemer per mikroliter blod for kvinner og 4,6-6,0 millioner for menn. Et normalt antall røde blodlegemer for barn er vanligvis mellom 3,8 og 5,5 millioner røde blodlegemer per volum.

Denne blodprøven anses som en svært viktig indikator for pasientens helse. Et lavt celletall kan bety at pasienten har anemi, akutt eller kronisk blodtap, underernæring, kronisk betennelse eller en rekke ernæringsmessige mangler, inkludert jern, kobber, vitamin B-12 eller vitamin B-6. På den annen side kan en høyere enn gjennomsnittlig RBC-telling, kalt polycytemi, være et tegn på medfødt hjertesykdom, lungefibrose eller nyreproblemer. En økning av røde blodceller kan også skje selvsagt. Personer som bor i høye høyder har en tendens til å ha en høyere RBC-verdi enn gjennomsnittet, og røykere har generelt høyere antall røde blodlegemer enn ikke-røykere.

En RBC-telle er nesten alltid bestilt som en del av det totale blodtallet (CBC), som bestemmer antall RBC, hvite blodlegemer og blodplater. Denne blodprøven er også generelt nødvendig for rutinemessige fysikalier og pre-kirurgiske prosedyrer. Pasienter med kronisk anemi, hematologiske forstyrrelser eller kroniske blødningsproblemer har testet deres røde blodlegemer ganske ofte, slik at deres leger kan holde styr på noen signifikant økning eller reduksjon av røde blodlegemer.

For å få prøven nødvendig for RBC-tellingen, blir en pasients blod trukket fra en vene, vanligvis fra innsiden av albuen eller på baksiden av hånden. Det er bare små fysiske farer ved å ta denne blodprøven. De vanligste mindre risikoene er å føle seg lette, svimlende og lider gjennom flere punkteringer for å finne en god blodåre.

Røde blodlegemer er den vanligste typen celler i blodet, og er ekstremt viktig fordi de bærer oksygen fra lungene til kroppens vev. Hvor mye oksygen kroppsvevene mottar avhenger av hvor mange RBCer en person har og hvor godt de jobber. Dermed kan en rutinemessig blodprøve for å bestemme antall røde blodlegemer hjelpe en person å holde seg frisk.