Hva er en warthin svulst?

En Warthins svulst er en vekst som dannes i en persons spyttkirtler. Denne typen svulst er godartet, noe som betyr at den ikke er kreftformig. Svulsten vokser vanligvis veldig sakte og er smertefri. Mens noen godartede svulster eventuelt kan utvikle kreftceller, er denne forekomsten svært lite sannsynlig for Warthins svulster.

Den eksakte årsaken til en Warthins svulst er ukjent. Utviklingen av denne typen svulst synes imidlertid å være knyttet til sigarettrøyk. Folk som røyker sigaretter er mye mer sannsynlig å utvikle denne typen svulst enn de som ikke gjør det. I tillegg til røyking, synes alderen å spille en rolle i utviklingen av denne typen svulst. Folk eldre enn 60 år er mer tilbøyelige til å utvikle dem.

Mens en Warthins svulst kan utvikle seg i en hvilken som helst del av en persons spyttkjertler, er det mest sannsynlig å påvirke parotidkjertelen. Spyttkjertlene inkluderer parotidkjertelen, den submandibulære kjertelen og den sublingale kjertelen. Av disse tre er parotidkjertelen den største, som løper langs bunnen av en persons kjeveben og under øreflippen. Selv om de fleste tumorer som påvirker spyttkjertlene utvikles i denne kjertelen, er de aller fleste ikke kreftformede.

Noen mennesker med en Warthins svulst har ingen symptomer i det hele tatt. Dette kalles et asymptomatisk tilfelle. Andre utvikler en rekke symptomer, inkludert hovede spytkjertler, buer i underkjeven og smerter i kjeven. Noen mennesker opplever en følelse av trykk i kjeveområdet mens andre kan utvikle lammelse av ansiktsnervene. I tillegg opplever noen pasienter øreproblemer og problemer med hørsel, inkludert ringing i ørene.

Diagnose av en Warthins svulst inneholder vanligvis en fysisk undersøkelse der en lege bruker hendene til å oppdage unormal hevelse i nakken og kjeveområdet. Han kan også undersøke munnen og se etter abnormiteter i ansiktsnerven og endret muskelfunksjon. Ofte bruker legene diagnostiske tester i å oppdage disse svulstene også. For eksempel kan en lege bestille røntgenbilder og datastyrt aksial tomografi (CAT) skanning i et forsøk på å diagnostisere pasienten. Magnetic resonance imaging tests (MR) kan også brukes, ikke bare for å diagnostisere pasienter, men også å finne ut nøyaktig hvor klumperne er plassert og hvor store de er.

Behandling av en Warthins svulst kan avhenge av vekststørrelsen og mengden ubehag det forårsaker pasienten. Ofte fjernes disse svulmene kirurgisk. I noen tilfeller er det nødvendig å fjerne en del av parotidkjertelen også.