Hva er en vertebral kompresjonsbrudd?

En vertebral kompresjonsbrudd er en pause i den runde tykke kroppen av vertebralbenet i ryggen. Denne typen brudd kan oppstå etter et traume til vertebra eller, mer vanlig, fra bein sykdom osteoporose. Når en vertebral kompresjonsbrudd oppstår, blir beinet flatt eller komprimert og kan føre til en forkortelse i høyde.

Vertebral kolonnen består av fire regioner: cervical, thoracic, lumbar og sacral vertebrae. Vertebrale kompresjonsfrakturer forekommer vanligvis i midten til nedre områder av ryggraden i thoracic eller lumbale vertebrae. I pasienten med osteoporose kan enkle bevegelser som vending eller vridning føre til brudd.

Bonevev gjennomgår kontinuerlig omsetning med perioder med benvekst etterfulgt av perioder med bennedbrytning. Bein sykdommen osteoporose utvikler seg når beinveksten går bremset og bein blir svampete og svært skjøre. Osteoporose kan utvikles hos kvinner ettersom de går gjennom overgangsalder og bein tetthet avtar. Menn utvikler også osteoporose, om enn i senere alder enn kvinner, og de er også utsatt for frakturer i vertebral kompresjon.

Ryggsmerter er vanligvis den primære indikasjonen på at brudd har oppstått. Legen kan bestille en røntgen- eller magnetisk resonansavbildning (MR) i ryggraden for å diagnostisere brudddet. Behandling hjemme innebærer å sette is på brudd for den første uken for å redusere hevelse eller betennelse. Etter den første uken kan varme brukes til å forhindre stivhet. Det er også viktig for pasienten å hvile for å tillate brukket å helbrede.

Smerte fra en vertebral kompresjonsbrudd kan være alvorlig. Pasienten kan oppleve en signifikant reduksjon i smerte under sengestøtten på grunn av at stående og sittende legger vekt på vertebraen og kan forårsake smerte. Pasienten bør diskutere smertebehandling og medisinering med en lege. Eventuelle tap av følelse eller funksjon kan tyde på nerveskader, og en lege bør konsulteres umiddelbart

Hvis de ikke behandles ubøyelig, brenner vertebrale kompresjonsfrakturer vanligvis i omtrent 90 dager. I løpet av denne tiden, i tillegg til smertebehandling og hvile, kan legen anbefale en ryggstøtte. Baksiden skal bæres mens du står eller sitter for å gi ekstra støtte til ryggvirvlene.

Det er et kirurgisk alternativ, kjent som kyphoplasti, som kan brukes til å reparere en vertebral kompresjonsbrudd. Denne prosedyren innebærer å sette en ballong inn i vertebens kropp for å gjenopprette benets høyde. Sement injiseres deretter i beinet for å stabilisere brukket. I en pasient med osteoporose er en risiko ved denne prosedyren at den nyåpnede ryggvirvel vil legge press på nabohjertelen og forårsake en annen brudd.

Menn og kvinner som er utsatt for osteoporose, bør ha undersøkelse med bein tetthet regelmessig. Pasienter med lav bentetthet kan legges på medisiner for å redusere effekten av osteoporose. Legen kan også anbefale å supplere kostholdet med kalsium og vitamin D. Vektbærende trening har også vist seg å styrke beinene. En kombinasjon av disse aktivitetene kan bidra til å forebygge en smertefull brudd på brudd på komplikasjoner.