Hva er en tømt blære?

En tømt blære, også kjent som en prolapsed blære, oppstår når veggen mellom en kvinnes vagina og blære svekkes og blæren faller inn i skjeden. Den medisinske betegnelsen for denne tilstanden kalles cystocele. Denne tilstanden oppstår ofte etter fødsel når skjeden helbreder, men gjenoppretter aldri sin fulde styrke. Det kan også oppstå som et resultat av overgangsalderen når østrogenivåene reduseres. Denne reduksjonen i østrogen svekker de vaginale veggene.

Løfting av tunge gjenstander kan også forstyrre musklene rundt blæren og skjeden. Hyppig belastning under tarmbevegelser har også vært kjent for å forårsake en prolapsed blære. Uansett hvordan den tømte blæren oppstår, fører denne svekkelsen av vaginale vegger til at blæren glir slik at den hviler utenfor buken.

Kvinner som lider av en tapt blærekilde kan oppleve urinlekkasje når de ler, hoster og utfører andre aktiviteter som gjør at buken presser på blæren. Trykket i magen på magen forårsaker urinlekkasje. Denne tilstanden er ubehagelig som får en kvinne til å føle seg trykket inne i skjeden, nesten som om en liten ball hviler inne i fødselskanalen. Eventuelle blærevev utsatt gjennom vaginalåpningen kan føle seg smertefull og øm.

For å diagnostisere en tømt blære er det nødvendig med en medisinsk undersøkelse. Legen vil be patienten å hoste eller presse slik at legen kan bestemme blærens stilling. Hvis legen diagnostiserer pasienten med tapt blære, bestemmer han hvilken behandling som er mest fordelaktig for pasienten. Enkle tilfeller kan bare kreve Kegel-øvelser, teknikker som bidrar til å styrke vaginale muskler.

Kegel øvelsene gjør at vagina kan holde blæren på sitt rette sted. Kvinner som har gått gjennom overgangsalder kan være foreskrevet østrogenbehandling. For å redusere vaginal irritasjon, kan leger anbefale vaginale smøremidler.

Andre prolapsed blære tilfeller kan kreve mer komplekse behandlinger. For eksempel kan noen kvinner kreve en enhet som kalles en pessary som skal plasseres inne i skjeden. Pessaries brukes til å holde skjeden i riktig posisjon.

Noen pasienter kan oppleve irritasjon når pessum er satt inn, men disse enhetene er ideelle for de som har urinrør eller blære ikke påvirket av pessum. Pasienter som har alvorlige tilfeller av tapt blære, må gjennomgå kirurgi for å rette blærens stilling. Denne prosedyren innebærer å plassere sting i både fremre og bakveggene i skjeden, og derved gi støtte til blæren.