Hva er en testikulær cyste?

En testikulær cyste er en jevn vekst, ofte beskrevet som en klump, som utvikler seg i eller på en testikkel. Vanligvis er testikulære cyster godartet, noe som betyr at de ikke er kreftformet. Siden det er mulig at en vekst i en testikkel kan være et tegn på kreft, anbefales det imidlertid menn å se en lege for å undersøke slike vekst og sørge for at de virkelig er ikke-kreftfrie cyster.

De fleste testikulære cyster har samme grunnleggende egenskaper. De er vanligvis glatte og fylt med væske, som er melket eller klart i utseende. Ofte er de små og smertefrie, men dette er ikke alltid tilfelle. Denne typen cyste kan også være stor, hovent og ubehagelig.

Det er mange grunner til at en mann kan utvikle en testikulær cyste. Han kan utvikle denne typen vekst i forhold til en skade på hans testikler, for eksempel. Betennelse kan til og med føre til utvikling av en testikulær cyste. I noen tilfeller utvikles denne typen cyste fordi en testikkelpassasje er blokkert. Interessant kan en testikulær cyste også dannes fordi en mann ble utsatt for et syntetisk østrogen kalt dietylstilbestrol (DES) i mors mors liv. Mens testikulære cyster kan utvikle seg i alle aldre, kan de være mer sannsynlig å utvikle seg som en mann blir eldre.

Legene bruker vanligvis en kombinasjon av undersøkelse og bildebehandlingsteknologi for å bekrefte forekomsten av en testikulær cyste. Dette betyr at en lege kan undersøke den berørte manns testikler for å finne klumpen. Når han har gjort en fysisk undersøkelse, kan legen bestille en ultralyd, MR, eller begge deler for å sikre at den ikke er solid, noe som kan indikere en svulst i stedet for en cyste. I noen tilfeller kan det være nødvendig å utføre en biopsi for å utelukke kreft.

Behandling av en testikulær cyste avhenger ofte av omfanget av veksten og ubehag det forårsaker. Hvis det er en stor cyste, forårsaker hevelse, eller er smertefull, kan en lege anbefale behandling. Medisiner kan brukes til å lindre pasientens ubehag, og en kirurg kan fjerne testikulært cyste kirurgisk. Noen ganger anbefaler doktorer imidlertid at man bruker nålespyling, som er en prosedyre der en nål brukes til å fjerne væske fra en cyste, og deretter følge opp ved å injisere medisiner i den tomme cyste sac. Dette kan føre til at saken blir arr, noe som kan gjøre det mindre sannsynlig at en annen cyste dannes på samme sted.