Hva er en tannkreftende cyste?

En cyste er en hul klump fylt med væske, og en dentigerøs cyste er en cyste som dannes rundt emaljekronen av en tann som ikke har brutt ut i kjeften. Det er den nest vanligste typen odontogen cyste, hvor odontogen betyr noe som er forbundet med tannutvikling. En dentigerøs cyste, noen ganger kjent som en follikulær cyste, er typisk godartet eller ikke-kreftaktig.

I de fleste tilfeller forårsaker en dentigerøs cyste ingen symptomer og blir ofte funnet ved et uhell på en røntgen. Cysterne forekommer oftest enkelt og rundt tre fjerdedeler ligger i underkjeven. Da de danner rundt uutbrukte tenner, er de mer sannsynlig å forekomme i forbindelse med de tennene som ofte blir påvirket, for eksempel visdomstennene. Disse typer cyster er nesten alltid funnet på voksne, permanente tenner og svært sjelden hos barn. Både menn og kvinner kan ha dem, og de er hyppigere funnet hos folk som er i tjueårene og trettiårene.

En dentigerøs cyste blir opprettet når væske bygger seg opp i utviklingssekken eller follikkelen, som omgir en uutløpt tann. Væsken akkumuleres etter at emaljekronen er ferdig dannes, og cysten ender sammen med tannen i det punktet hvor emaljen møter roten. Selv om denne typen cyste vanligvis er liten i størrelse, kan store utvikle seg og forårsake bevegelse av tenner eller forstyrre kjeften, muligens selv forårsake brudd i ekstreme tilfeller. Noen ganger kan en cyste bli smittet. I svært sjeldne tilfeller kan man forvandle seg til en ameloblastom, en svulst som, selv om det er godartet, forårsaker et problem ved å vokse og invadere vevene rundt det og må fjernes kirurgisk.

Selv om en dentigerøs cyste kan gjenkjennes på en røntgen, med mindre den er veldig liten, blir den vanligvis fjernet kirurgisk sammen med tilhørende tann. Selv en liten cyste overvåkes generelt for enhver økning i størrelse. Når cysten er blitt ekstrahert, kan den undersøkes mikroskopisk for å skille den fra visse svulster som kan etterligne utseendet på en røntgenstråle. Disse inkluderer ameloblastom og en type kreft kjent som squamouscellekarcinom, som noen ganger kan oppstå fra en dentigerøs cyste. Vanligvis kan cyst og tann kirurgisk ekstraheres uten komplikasjoner, og det er usannsynlig at cysten vil komme seg, bortsett fra i sjeldne tilfeller hvor fjerningen har vært ufullstendig.