Hva er en talonavicular ledd?

Talonavikulær ledd er en av leddene som utgjør menneskelig ankel, og det spiller en stor rolle når det gjelder å tillate fot og underben å artikulere. Tre separate ledd på baksiden av foten sammen gjør hva folk tenker på som ankelforbindelsen; ortopedisk sett er “ankelen” teknisk sett den første av disse leddene, som ligger ved krysset mellom tibia, fibula og talusbenet. Talonavicular-leddet er det laveste av de tre ankelleddene, som strekker seg til midten av foten. Hver person har vanligvis to på hver fot. Leddets hovedrolle er å gi støtte til foten og å tillate fleksibilitet når du gjør ting som å gå eller løpe. Folk tenker vanligvis ikke på disse leddene før de blir betent eller på annen måte forårsaker smerte. Felles forstyrrelser som leddgikt er vanlige i denne delen av foten, og problemer kan også komme som følge av skade eller bruksrelatert belastning. I de fleste tilfeller kan felles problemer løses med en kombinasjon av hvile, medisinering og fysioterapi, selv om kirurgi er nødvendig i noen av de alvorligste tilfellene.

På denne delen av ankelen, som ligger på innsiden av den midterste foten, møtes talus og navicularbones opp eller bli med. Beskrive hva samlingen egentlig er, kan være vanskelig utenfor en strengt biologisk sammenheng, men i enkle termer er det mellomromet mellom hvor benene møtes som muliggjør bøyning og bevegelse. Det er mange forskjellige ledd i foten, og de fleste – den talonavikulære som følger med – er belagt med ledbånd og brusk for å smøre beinene og forhindre friksjon. Denne felles nabo to ekstra strukturer, calcaneocuboid og subtalar leddene.

Denne felles har et par viktige arbeidsplasser, men hovedrollen er vanligvis å jobbe sammen med de andre leddene i ankelen og maten for å gi stabilitet over midtfoten og å la fot og ankel bøye under gang og andre fysiske aktiviteter. Serien av små artikuleringer i ankelen og foten gjør den til et av de mest komplekse områdene i det menneskelige skjelettet, kun rivalert av hendene i forhold til antall involverte bein, leddens sammensatte og behovet for presis koordinering.

Som eldre er leddgikt i denne ledd svært vanlig, spesielt hvis noen har en historie med atletisk eller hard fysisk arbeidskraft. Gikt kan oppstå som en følelse av smerte, ømhet og ømhet i midtfoten. Pasienten kan legge merke til at området rundt talonavikulært ledd føles varmt og det omkringliggende vevet kan svulme, noe som kan gjøre skoene ubehagelige. Det er også mulig å bryte dette området av foten med knusskader eller alvorlige faller.

Behandling av en talonavikulær leddsykdom begynner vanligvis med fysisk undersøkelse og røntgenbehandling. Legen eller annen helsepersonell kan bestille ekstra bildebehandling, for eksempel en MR-undersøkelse, hvis det er bekymringer for hårfraktbrudd eller andre skader som kan være vanskelig å oppdage på en røntgen eller annen skanning. Lysbilder kan vise en pause eller fortegnstegn om betennelse som hevelse eller felles trykk. I alvorlig leddgikt kan betennelse forårsake at bensporer utvikler seg langs ankelbenene, og disse kan forverre smerten og ømheten. Sporer er tynne kanter som kan irritere brusk og forårsake smertefull friksjon under bevegelse.

Konservativ behandling kan omfatte antiinflammatoriske medisiner, hvile og varme eller kalde kompresser. Hvis disse tiltakene ikke virker, kan legen anbefale en brace eller walking støvel for å stabilisere fugen og gi den sjansen til å komme seg, og det anbefales ofte å konsultere en trent fysioterapeut. Kirurgi kan være nødvendig ved alvorlige talonavikulære skader. En kirurg kan pinke beinene på leddet om nødvendig, i tillegg til å trimme bort noen bensporer. Det kan også være mulig å utføre en minimalt invasiv prosedyre gjennom små snitt rundt ankelleddet for å begrense risikoen for komplikasjoner og øke pasientens helbredende tid.