Hva er en tå felles erstatning?

Tånutskiftingskirurgi er en valgfri prosedyre som kan forbedre mobilitet og livskvalitet for personer med smertefulle tåproblemer. Reumatoid artritt, slitasjegikt eller direkte traumer til storåen kan forårsake konstant ubehag og gjøre det vanskelig å nyte daglige aktiviteter. Prosedyren innebærer å fjerne skadet bein og bruskvev og montere en plast eller metall kunstig ledd på plass. Det vanligste stedet for tannfesteutskiftning er metatarsophalangeal (MTP) ledd, strukturen i grunnen av storetåen. De fleste pasienter som har operasjonen, kan gjøre gode utvinninger og gå tilbake til normale aktivitetsnivåer innen få måneder.

Ikke alle MTP-forhold krever kirurgi, og en podiater prøver vanligvis å løse problemer som ikke er kirurgisk først. Anti-inflammatoriske stoffer, leddgikt medisiner og splinting er typiske førstevalgsbehandlinger. Hvis en person fremdeles ikke kan gå komfortabelt, kan podiateren forklare tåfelt erstatning og svare på eventuelle spørsmål om prosedyren. De fleste podiatristene er kvalifisert til å utføre operasjonen på sine kontorer, selv om en pasient kan bli rettet til et spesialkirurgisk senter i stedet.

Før tann felles erstatning, injiserer kirurgen vanligvis en lokalbedøvelse i foten. Toppen er barbert og vasket, og et snittpunkt velges langs basisen av MTP-leddet. Kirurgen gjør et lite kutt og undersøker omfanget av brusk og beinskade. Når det er mulig, fjernes kun halvparten av skjøten og erstattes med en metallprotese, mens den andre enden rett og slett glattes og festes igjen. Total tå felles erstatning er en vanskeligere prosedyre som innebærer montering av en tilpasset kunstig ledd samtidig som du unngår utilsiktet skade på sener, nerver og blodårer.

Når leddet er på plass, setter podiatristen det kirurgiske såret og hjelper pasienten inn i et utvinningsrom. En sykepleier kler arret og sørger for at anestesien slites av før legen vender tilbake til en kontroll. Han eller hun sørger for at leddet forblir på plass og at pasienten har minimal smerte. En splint, hardstøpt eller spesiell beskyttelsesokk kan trenge å bli brukt i flere uker for å gi tåetiden å helbrede. De fleste anbefales å bruke krykker og unngå å legge vekt før det er på tide at støpematerialet fjernes.

Når tåen healer, kan podiateren ordne fysisk terapi økter. Pasienten blir instruert til å utføre lett strekk og bøyeøvelser for å bygge fleksibilitet og bli vant til følelsen av protesen. Etter ca to måneder kan de fleste pasientene gå komfortabelt og løpe igjen.