Hva er en submukosal fibroid?

En submukosal fibroid er en ikke-kreftformet svulst som utvikler seg i det indre laget av livmoren, som er området like under livmorforingen eller endometrium. Som andre typer fibroider kan en submukosal fibroid utvikle seg uten å forårsake symptomer. Noen av dem vokser imidlertid stort nok til å forårsake ubehag og andre problemer. Noen av disse fibroids utvikler selv stengelignende formasjoner.

Når submukosale fibroider vokser til å være store, kan de forårsake en rekke menstruasjonsrelaterte symptomer. For eksempel kan denne typen fibroid føre til at en kvinne ikke bare bløder tungt i løpet av menstruasjonssyklusen, men også bløder i tiden mellom menstruasjonsperioder. Disse symptomene oppstår fordi fibroid forstyrrer livmorforingen, øker overflaten og resulterer i mer foring å kaste under en menstruasjonssyklus.

Noen kvinner med submukosal fibroids passerer store blodpropper som forårsaker kramper smerte som de blir sendt gjennom livmorhalsen, som er livmorhalsen. Langvarig menstruasjon kan også forekomme, varer utover normal lengde av en periode. For eksempel kan noen kvinner bløde i en uke eller mer forbi deres normale perioder. Kvinner opplever ofte alvorlig uteruskramper også, siden livmoren behandler submukosal fibroid som et fremmedlegeme og forsøker å bruke sammentrekninger for å tvinge det ut. I noen tilfeller har smerten fra disse sammentringene blitt sammenlignet med arbeidssmerter.

En kvinne med en submukosal fibroid kan også oppleve problemer når man prøver å få en baby. Avhengig av hvor fibroid er plassert, kan det gjøre det vanskelig for et befruktet egg å implantere i livmorforingen. Disse fibrene kan til og med føre til at en kvinne får abort. Faktisk kan noen submukosale fibroids til og med forårsake et eggleder, røret gjennom hvilket egget reiser for å nå livmoren, for å bli blokkert, forstyrre møtet mellom egg og sæd. Kvinner med denne typen fibroid kan kjempe mer med infertilitet enn de med andre typer fibroider.

Behandlingen av en submukosal fibroid avhenger av en rekke faktorer, inkludert størrelsen, symptomene det forårsaker og hvorvidt den berørte kvinnen har barnealder og ønsker å få barn eller ikke. Medisinsk behandling kan brukes til å gi midlertidig symptomlindring. Kirurgi er vanligvis det mest effektive behandlingsalternativet for en kvinne med denne typen fibroid. Kirurgiske alternativer inkluderer fjerning av livmor eller bare fibroid. Istedenfor kirurgi, kan leger utføre en prosedyre som blokkerer blodstrømmen til fibrene, noe som får dem til å dø.