Hva er en staccato hoste?

En staccato hoste er egentlig en hoste som kommer som en serie utbrudd med tid for minst ett pust i hverandre. Folk hoster en gang, deretter pause, så hoste igjen, ofte igjen og igjen. Hostene kan være enten tørre eller våte, og kan eller ikke involvere slim. Noen av de vanligste årsakene er Chlamydia lungebetennelse og respiratoriske infeksjoner og allergier. Nesten hvem som helst kan få denne typen hoste, og avhengig av årsaken til at den kan gå bort alene. Det gjelder imidlertid ofte hos barn og spedbarn, og i disse tilfellene anbefaler helsepersonell vanligvis å få medisinsk hjelp umiddelbart for å forhindre utvikling av en rekke potensielt livstruende forhold. Å få en offisiell diagnose er vanligvis den eneste måten å skille mellom virkelig alvorlige og mindre årsaker, og som sådan er et nødvendig første skritt i effektiv behandling for både voksne og barn.

Begrepet “staccato” kommer fra musikk og refererer til notater som spilles med nok tid mellom hver en som de tilsynelatende ikke er koblet til. Adskillelsen mellom hoste er en av de mest definerende funksjonene i denne tilstanden. Det er vanligvis vanligere at noen hoster flere ganger i ett slag, ofte noe ukontrollert. I en staccato situasjon kan en person imidlertid hoste fem eller seks ganger, men med en markert pause mellom hver enkelt. Det er vanligvis minst nok tid til å ta et pust, og ofte lenge nok til å si noen ord eller engasjere seg i begrenset samtale.

Som en hoste er staccato-hosten en ufrivillig fysisk refleks som en person bruker til å fjerne lunger og strupe av obstruksjon. Det kan være høyt eller stille, rotete med slem og slim eller relativt tørt – mye avhenger av hva som egentlig forårsaker det. Det er vanligvis veldig forskjellig både i lyd og funksjon fra andre typer hoster, for eksempel barkyhosten som vanligvis skyldes et betent strupehode, wheezene som ofte indikerer astma, eller en paroksysmal rystelse som ofte er symptomatisk av bronkiolit.

Denne typen hoste er hyppigst forbundet med Chlamydia-lungebetennelse, en luftbåren organisme som påvirker og inflammer lungens delikate vev. Det er ikke relatert til den seksuelt overførbare sykdommen Chlamydia, selv om organismer som forårsaker hver har mye til felles, i hvert fall på mobilnivå. Når den presenterer som lungebetennelse, er det en strengt respiratorisk infeksjon som skyldes å puste luften med sputum fra en smittet person og krever ingen person-til-person-kontakt. Denne typen hoste kan også være forbundet med kighoste og andre luftveisinfeksjoner, spesielt de som har vært latent i en persons kropp i en stund. Hoppende hoste har nesten alltid sin hjernehvile, grushud, men det kan komme i avstand fra tid til annen.

Denne typen hoste kan være irriterende hos voksne, men det regnes ofte som farlig hos små barn, spesielt babyer. De fleste barndomshudene er sekvensielle, og det er et tegn på at barnet har problemer med å puste og legge merke til utbrudd som ligger langt fra hverandre. I tillegg er plager som Chlamydia lungebetennelse ofte mye mer alvorlige hos babyer enn de er i eldre mennesker, og krever ofte forlenget sykehusopphold. I de fleste tilfeller er jo raskere denne typen problem identifisert jo bedre utfallet sannsynligvis vil være.

Å få en skikkelig diagnose fra en kvalifisert helsepersonell er i de fleste tilfeller den beste veien fremover. Dette gjelder spesielt når det gjelder pediatrik. Hos barn den spesifikke typen hoste barnet lider mye saker. Dette skyldes at begge årsaker og behandlinger for voksne hoster er forskjellige fra barns. I tillegg kan en staccato hoste indikere en type sykdom som en bjefferhud ikke gjør, og behandling av feil sykdom kan ikke bare være ineffektiv, men også skadelig, avhengig av spesifikkene.

De fleste leger begynner med å høre på hosten, men vurder lyden og avstanden sammen med andre symptomer som feber, rennende nese og slem. En persons medisinske historie er også viktig. Noen hoster kan behandles hjemme, men å få en profesjonell og personlig mening gir vanligvis de beste resultatene, spesielt når tilstanden har pågått en stund eller ser ut til å bli verre.

Folk prøver ofte å behandle sine egne hoster hjemme før de søker medisinsk hjelp, og så lenge det ikke er feberfestet eller annen årsak til alarm, kan dette være en god ide. Drikker mye ikke-koffeinholdige, ikke-sure væsker anbefales vanligvis, varme dusjer, fuktighetsmidler og hostesirup eller dråper kan også hjelpe. Over-the-counter hostemidlet kan også være til nytte, men anbefales vanligvis ikke for barn uten råd fra en lege eller annen omsorgsperson.