Hva er en soppvaginal infeksjon?

En soppvaginal infeksjon er forårsaket av en ubalanse av de naturlig forekommende soppene i en vagina. En infeksjon kan også være et resultat av en bestemt type sopp eller fra sammentrekning av en seksuelt overførbar sykdom (STD). En liten mengde utslipp er normalt for kvinner, spesielt under eggløsning, men en stor mengde tykk utladning kan være et tegn på en soppinfeksjon. Hvis en kvinne opplever kløe eller smerte under samleie eller mens du urinerer, kan hun ha en infeksjon. Kvinner bør konsultere en lege som kan teste for en infeksjon, bestemme årsaken og foreskrive en behandlingsplan.

Candida albicans er ansvarlig for de fleste soppvaginale infeksjoner og gjærinfeksjoner. Gjær er naturlig tilstede på huden og noen ganger i skjeden, men hvis svampen blir introdusert og kvinnens immunsystem ikke hindrer soppene i å vokse og spre seg, kan det oppstå infeksjon. Kvinner som tar antibiotika, p-piller eller kortisonmedisiner, er mer sannsynlig å utvikle en soppinfeksjon i skjeden, som de som gjennomgår kjemoterapi, er gravide, og de som vanligvis bruker dusjer. Det naturlige forholdet mellom bakterier og sopp er ofte ubalansert av både overgangsalderen og stress, noe som forårsaker en gjærinfeksjon.

Svampen kan spre seg til skjeden hvis noe som har kommet i kontakt med anus, som toalettpapir, brukes på skjeden. Badekar og iført stramme, trange klær kan også spre candida. En gjærinfeksjon kan forårsake brenning, kløe og betennelse. Tykk hvit eller grå utslipp eller krummende utslipp med lukt er et vanlig symptom på en soppvaginal infeksjon.

Noen kvinner er mer tilbøyelige til å få en soppvaginal infeksjon, men de fleste kvinner vil oppleve en gjærinfeksjon på et tidspunkt i livet. Infeksjonen er ikke alvorlig, og de fleste gjærinfeksjoner kan behandles med over-the-counter medisiner. En lege kan gjøre en vaginal kultur ved å skrape vagina av skjeden, eller en blodprøve kan utføres for å teste for soppinfeksjon. Antifungal medisiner brukes lokalt og noen ganger i forbindelse med en oral medisin kan bli foreskrevet. Det er også vaginale suppositorier som kan behandle en infeksjon.

Kvinne bør konsultere en lege dersom de mistenker at de har en soppvaginal infeksjon. Symptomene på en gjærinfeksjon kan skyldes en annen sykdom, for eksempel klamydia eller gonoré. Symptomer på bakteriell vaginitt eller trichomonal vaginitt ligner symptomene på en gjærinfeksjon, og kan være årsaken til infeksjonen.