Hva er en skulderbenspor?

En skulderbenspor er en benaktig vekst som dannes på kanten av beinet i skulderleddet. Også kjent som en osteofyt, kan en benspor gå uiagnostisert i årevis, men ved oppdagelse kan behandling omfatte antiinflammatoriske og smertemedisiner, og i noen tilfeller kirurgi. Personer som har et begrenset spekter av bevegelse, hevelse eller ubehag i skulderleddet bør søke lege for å forhindre ytterligere skade.

Dannelsen av en benspor i skulderen skyldes generelt enten forekomst av slitasjegikt i skulderleddet eller vedvarende stress på leddet som forbundet med repeterende bevegelser. Over tid, brusk i leddet slites ned og kalsium bygger opp langs kantene på beinet. Som følge av kroppens manglende evne til å kompensere for tap av brusk, bidrar kalsiumoppsamling til dannelsen av kompenserende ben, kjent som en benspor. Bone spurs anses å være kroppens måte å styrke og beskytte slitte ledd på for å hindre skade, men de kan noen ganger forårsake betennelse, hevelse og smerte.

Eksistensen av en benspor blir vanligvis oppdaget under administrering av en røntgen- eller annen bildebehandlingstest. Tilstedeværelsen av en benspor kan forårsake smerte i leddet eller begrense ens evne til å bevege den berørte ledd. Symptomer knyttet til bensporer er vanligvis avhengig av kalsiumsamlingenes plassering. Personer med en skulderbensporre kan oppleve et begrenset spekter av bevegelse av skulder og arm, samt betennelse og hevelse som påvirker rotatormanchetten.

Skulder smerten assosiert med en ben anspore kommer ikke fra sporet selv, men irritasjon og betennelse sporet forårsaker. Skulderen gir mulighet for variert bevegelse, og med tiden begynner bein, ledbånd og muskler å bryte ned og kan gni mot hverandre og forårsake irritasjon av myke vev. På grunn av skulderens kompliserte sammensetning, kan en benspore begrense leddets funksjonalitet, noe som forårsaker kompresjon av det myke vevet i skulderleddet kjent som skulderpåvirkning.

De som opplever hevelse og smerte i skulderen, bør søke lege for å avgjøre om en skulderbensporre er årsaken til ubehag. En rekke tester blir generelt administrert for å etablere en diagnose av en benspor. Under en fysisk undersøkelse vil legen generelt ta en komplett medisinsk historie og spør individet en rekke spørsmål om aktiviteter og når smerten og hevelsen først manifesterte seg. I tillegg kan legen bevege individets arm for å bestemme opprinnelsen til ubehag. For å bekrefte eksistensen av en mistenkt skulderbensporre kan individet gjennomgå en serie tester som inkluderer en røntgen-, magnetisk resonans-imaging-test (MRI) av det berørte området og en datastyrt tomografi (CT) -skanning.

En skulderbensporre som ikke forårsaker ubehag eller komplikasjoner, blir vanligvis ikke behandlet. De sporer som svekker en persons bevegelsesområde eller skaper ekstrem ubehag, kan behandles ved bruk av medisiner eller kirurgi. Legemidler som brukes til å behandle betennelse og smerte assosiert med skulderpåvirkning, kan omfatte ikke-steroide antiinflammatoriske stoffer (NSAIDs), muskelavslappende midler eller kortikosteroider. I noen tilfeller kan kortisoninjeksjoner også brukes til å lindre betennelse og ubehag. Personer hvis smerte er ledsaget av et begrenset bevegelsesområde eller annen komplikasjon, kan kreve kirurgi for å fjerne sporet og reparere skjøten for å gjenopprette normal skulderfunksjon.