Hva er en scrotal brokk?

En scrotal brokk, eller en brokk i skrotal eller lysken, er mer riktig referert til som en inguinal brokk. Det primære symptomet på en inguinal brokk er en bulge i lysken eller pungen, og dermed lekmannens referanse til en skrotbrøkk. En scrotal brokk oppstår når vev passerer gjennom tynne eller svekkede flekker i lysken muskel, noe som resulterer i en bulge som kan være smertefullt eller forårsake brennende. Mange brok er resultatet av tung løft og er ti ganger mer vanlig hos menn enn kvinner.

Symptomene på en inguinal brokk kan omfatte smerte, ubehag eller en tung følelse i lysken, bulging på hver side av skjøtbensbenet eller hevelse i nærheten av testiklene hos menn. I noen tilfeller kan symptomer ikke være merkbare, og brokk kan bli oppdaget av en lege under en rutinemessig fysisk.

Visse risikofaktorer som øker sjansene for å utvikle en inguinal brokk inkluderer familiehistorie, kronisk forstoppelse som resulterer i tung belastning under tarmbevegelser, moderat til alvorlig fedme og manuelle arbeidsjobber som krever at de står i lange perioder og tung løft. Folk som tidligere har utviklet brokk er mer sannsynlig å utvikle en annen.

Hos menn kan en scrotal brokk forårsake smerte, hevelse og ubehag rundt testiklene, men en brokk i seg selv er ikke farlig. Det er komplikasjonene som kan oppstå av en brokk som forårsaker bekymring. Tarmobstruksjon og stramning av tarmvev er mulige komplikasjoner av en inguinal brokk og kan være livstruende. Av denne grunn er det viktig å få noen symptomer sjekket av legen din og å ha rutinemessige fysikalier.

I de fleste tilfeller kan en lege diagnostisere en scrotal brokk ved fysisk eksamen. Små brokk som forårsaker ingen symptomer kan overlates til å helbrede alene ved å unngå åpenbare årsaker. Men større hernier eller brokk som forårsaker smerte eller ubehag vil trolig kreve kirurgisk reparasjon. Legen din vil diskutere alternativene dine med deg eller henvise deg til en spesialist om nødvendig.

Personer som har risiko for å utvikle brokk eller har tidligere utviklet brokk kan bli fortalt å miste vekt, endre kostholdet, unngå å løfte og endre livsstilsvaner, for eksempel å slutte å røyke, for å redusere risikoen for å utvikle brokk. Snakk med legen din dersom du har hatt symptomer på smerte eller ubehag i lysken, har følt smerte eller trykk når du hoster eller strekker for tarmbevegelse eller har andre symptomer.