Hva er en retrograd livmor?

Hvis en kvinne har en retrograd livmor, flipper den bakover i kroppen og mot endetarmen i stedet for å bli plassert mellom blæren og endetarmen. De vanlige årsakene til denne tilstanden er unormal utvikling av livmor, vedheft, endometriose, fibroid svulster eller graviditet. Ubehag under samleie og menstruasjon er de vanligste problemene forbundet med et skrått livmor. Når det er nødvendig, kan en retrograd livmor bli korrigert ved hjelp av kirurgi, en pessary eller noen ganger gjennom øvelser.

En retrograd livmor gir seg bakover mot endetarmen i stedet for å ligge midt mellom blæren og endetarmen. Når en kvinnes reproduktive system utvikler seg, beveges livmoren vanligvis fra en retrograd posisjon til en midtstilling. I noen kvinner foregår denne overgangen ikke, og livmoren forblir vippet bakover.

Adhesjoner, endometriose eller fibroid svulster kan også forårsake retrograd livmor. Interne adhesjoner er arrvev som skyldes kirurgi. Endometriose er en overvekst av livmorceller utenfor livmoren, og fibroid svulster er godartede vekst. Alle disse forholdene kan binde biter av vev, som normalt separeres, og forårsake at livmoren holdes i retrograd stilling.

Graviditet kan både helbrede en retrograd livmor og forårsake det. I noen tilfeller vil vekten av barnet i sen graviditet tvinge livmoren til å vende seg fremover og forbli i denne midterposisjonen etter fødselen. Graviditet, i andre tilfeller, kan føre til livmor til å bøye seg ettersom belastningen av babyens vekt trekker på livmorbondene. Når dette er situasjonen, vil livmoren etter leveringen enten forbli i retrograd stilling eller tilbake til normal når livmorbondene helbredes.

Mange kvinner med retrograd livmor vet ikke engang og vil ikke oppleve noen tilknyttede symptomer. I andre tilfeller kan en kvinne oppleve smertefull samleie og menstruasjon som følge av et skråstilt livmor. Andre mindre commons problemer er en tilbøyelighet til å utvikle urinveisinfeksjoner og inkontinens. Infertilitet er sjelden forbundet med en retrograd livmor, med mindre alle andre fruktbarhetsproblemer er utelukket.

En skrå uterus kan behandles med laparoskopisk, poliklinisk kirurgi. De laparoskopiske prosedyrene vil involvere enten kirurgisk vippe livmoren fremover, fjerne adhesjon, endometriose eller fibroid svulster som holder livmoren i feil posisjon, eller i noen sjeldne tilfeller vil en hysterektomi utføres for å fullstendig fjerne uterus. For midlertidig lindring, kan en pessary eller liten plaststøtte plasseres bak livmoren for å vippe den fremover. Noen leger anbefaler å prøve spesielle øvelser for å reposisjon livmoren, men hvis disse øvelsene fungerer, er fordelen typisk midlertidig og livmoren faller vanligvis bakover til slutt.