Hva er en retensjon cyste?

En retenscyst, eller en slimete cyste, er en tynn cyste som inneholder klart væske og vokser på den indre delen av leppene. Denne typen cyste er vanligvis smertefri og kan ha en blåaktig farge. En retenscyst kan også utvikles på gulvet i en persons munn, så vel som i kinnene, på tungen eller i ganen. Personer med hull i hull eller en hull i tungen kan legge merke til denne typen cyste rundt et gjennomboret område.

Retenscyster kan vokse etter at et individ suger membranene i leppene mellom tennene. I noen tilfeller utvikles disse cysterene til en permanent støt på den indre delen av leppene. Leger diagnostiserer ofte en cyste etter å ha visuelt undersøkt vekstene i en pasients munn. En slimete cyste på gulv i munnen kan kalles en ranula, og en cyste på tannkjøttet kan bli referert til som en epulis.

I mange tilfeller går en retenscyst bort uten behandling. Gjentatte cyster må ofte fjernes av en helsepersonell. En lege, tannlege eller muntlig kirurg kan åpne toppen av en cyste med en steril nål for å tømme den, eller de kan kirurgisk fjerne veksten.

Ikke alle munnsår er retensjonscyster. Kaldsår kan vokse på leppene eller i munnen på grunn av et virus. Hvite flekker som vokser inne i munnen kan skyldes en gjærinfeksjon kjent som trøst. Leukoplakia er en lidelse som forårsaker overdreven vekst av celler i munnen som kan virke som hvite flekker.

En mucocele er relatert til en retensjonscyst og vokser vanligvis i paranasal bihulene. Denne typen cyste er en lesjon som utvikler seg i sinuspassasjer som er overbelastet med slimhinner. Mucoceles er fanget akkumulasjoner av slimete, og de kan bli smittet i noen tilfeller. Legene bruker ofte tester som en datastyrt tomografi, eller CT, scan eller magnetisk resonans imaging (MRI) test for å diagnostisere en mucocele.

Personer med tidligere ansiktsoperasjoner eller ansikts traumas kan ha økt risiko for å utvikle mukoceller. Noen individer med betennelsessykdommer eller allergier har større sjanse for å få en mucocele til å vokse inne i bihulene. Denne typen cyste kan utvikles hos menn eller kvinner i alle aldre.

I noen tilfeller forårsaker mukokler hodepine, ansikts smerte eller nasal obstruksjon. Mer alvorlige symptomer, som tap av syn og ansiktsdeformiteter, kan oppstå med denne typen cyste. Bihuleforstyrrelser kan utvide seg fra for mye trykk som mucoceler utøver på innsiden av bihulene. Leger kan behandle slimhinner ved å tømme dem eller kirurgisk fjerne dem.