Hva er en preserverøs polyp?

En precancerøs polyp, eller adenom, er en liten masse vev som oftest finnes på innsiden av fordøyelseskanalen. Så mange som halvparten av alle mennesker har noen av disse klumpene i tarmen. For det meste er disse klumper godartede og blir aldri ondartede. Legene vurderer deres tilstedeværelse alvorlig på grunn av risikoen for kreftutvikling, og polypper bør identifiseres, overvåkes og behandles gjennom periodiske screenings.

Polyps er relativt små, og de fleste er ikke mer enn en tomme (2,5 cm) i diameter. De sitter på små stengler som er forbundet med tarmens lining. Sannsynligheten for at en person som har en polyp, øker mest dramatisk med alderen. Andre risikofaktorer inkluderer røyking, dårlig kosthold, mangel på mosjon og arvelighet. Sjansene for å anskaffe polypper kan på samme måte reduseres ved å følge en røykfri og sunn livsstil.

Tilstedeværelsen av polypper er generelt asymptomatisk, noe som betyr at de ikke forårsaker noen form for ubehag eller andre tegn som bekrefter deres tilstedeværelse. Bare ekstremt store polypper har en tendens til å resultere i fysiske bivirkninger, generelt magesmerter eller blodig avføring, og i sjeldne tilfeller tarmobstruksjon. Av denne grunn er forebyggende screening svært viktig.

Krakkforsøk og gastrointestinale scopes, som en koloskopi, er to av metodene som brukes til å bestemme eksistensen av polypper. En lege kan også sette inn en veldig mild radioaktiv bariumblanding i tarmen og ta en røntgenstråle. I denne testen opptrer polypper hvite på røntgenbildet. Barium røntgenstråler anses mindre nøyaktige enn fysiske mål, og selv om de ikke krever sedasjon eller utvinningstid for en koloskopi, er de mindre foretrukket av leger som et middel til å identifisere problemer.

Eventuelle polypper oppdaget i en screening kan enkelt fjernes, ofte under selve siktingsprosedyren. De blir så testet for å se om de er ondskapsfulle eller ikke. Mindre polypper er mindre sannsynlig å være kreft, men alle er fjernet for testformål. Selv om en precancerøs polyp per definisjon ikke er kreft, blir noen maligne over tid, vanligvis innen fem til ti år.

Kolon kreft er en av de dødeligste kreftformer, men også en av de enkleste å forebygge gjennom presancerøs polyscreening. Kreft begrenset til bukveggen kan effektivt herdes gjennom kirurgi. Hvis ikke behandlet, kan tyktarmskreft spre seg til nærliggende lymfeknuter og bli mye vanskeligere å behandle. Gitt den høye korrelasjonen mellom aldring og forstadier av polypropylen, anbefaler leger årlige screenings for alle over 50 år.