Hva er en pleomorph sarkom?

En pleomorph sarkom er en type ondartet svulst som vanligvis oppstår i fett eller muskelvev. De fleste svulster vokser veldig sakte og forårsaker ikke fysiske symptomer før kreften begynner å spre seg til andre kroppsdeler. En pleomorph sarkom er mest sannsynlig å dukke opp i en av ekstremiteter, selv om det er mulig for en svulst å utvikle seg i torso eller nakke også. Når denne type sarkom oppdages i sine tidlige stadier, er en kombinasjon av operasjoner og strålingsbehandlinger vanligvis effektive for å utrydde kreft fra kroppen.

Det er flere forskjellige typer pleomorph sarkom, klassifisert av hvilke typer vev de påvirker og arten av deres utbrudd. De to hovedgruppene er liposarkomer, som er tumorer som oppstår i dypt fettvev, og ondartede fibrøse histiocytomer (MFH), masser som vanligvis utvikler seg i skjelettmuskulaturen. Begge typer er mest sett hos pasienter over 50 år, og det er mistanke om at genetikk er den mest fremtredende risikofaktoren for utviklingen.

Liposarcoma finnes vanligvis i ryggen av lårene eller i nærheten av lysken, selv om abdominale svulster også er ganske vanlige. I løpet av flere år kan en masse vokse stort nok til å legge press på nerver eller mage-tarmkanalen. Symptomer kan omfatte nummenhet i et ben, tretthet, magesmerter, hevelse og kvalme. Av og til kan en pleomorph sarkom oppstå i subuktane fettvevslag som ligger svært nær huden. Subkutane svulster kan være synlige og palpable som de vokser, presenterer som myke, smertefrie knuter.

MFH er mest sannsynlig å vises i et øvre ben eller en arm. Det har en tendens til å vokse veldig sakte i dypt muskelvev nær knokler. Sjelden kan MFH vises i bløtvev eller epithelialforinger rundt nyrene, blæren, magen eller hjertet. Avhengig av plasseringen av svulsten, kan det være mulig å føle en hard masse under huden. Symptomer på tretthet, kvalme og vekttap er vanlige med avansert MFH.

Tidlig deteksjon og behandling er nøkkelen til å hindre at disse sarkomene blir alvorlige helseproblemer. En lege kan diagnostisere sarkom ved fysisk å undersøke en uvanlig masse og ta diagnostisk avbildningsskanning av den berørte kroppsdelen. Når en svulst er oppdaget, utføres en biopsi vanligvis for å se om det er en godartet vekst eller en kreftmasse. Etter å ha bekreftet diagnosen, utføres ytterligere tester for å fastslå om kreft er tilstede andre steder i kroppen.

Den primære behandlingen for en pleomorph sarkom er kirurgi, når det er mulig. En kirurg kan forsøke å aksessere hele svulsten før den begynner å spre seg. Hvis kreft vedvarer etter operasjon, kan en rekke strålebehandlinger administreres. Kjemoterapi er av og til vurdert, men det har ikke vist seg å være like effektiv som stråling ved å ablame sarkomer.