Hva er en oppsiktsvekkende personlighet?

En oppmerksomhetssøkende personlighet er preget av at en person oppfører seg på en slik måte at han alltid tiltrekker seg oppmerksomhet mot seg selv. Dette kan skje på en rekke forskjellige måter, enkelte mennesker kan være veldig dramatiske, emosjonelle eller seksuelt provoserende, mens andre kan spille rollen som offeret og forsøke å tiltrekke seg oppmerksomhet gjennom sympati. Noen ganger er oppmerksomhetssøkende personlighet forbundet med en lidelse som kalles histrionic personality disorder (HPD), selv om det ikke er mulig å diagnostisere denne lidelsen før et individ er minst atten år gammel. I tillegg har ikke alle med denne personlighetstypen en psykisk lidelse.

Generelt, folk som har en oppmerksomhetssøkende personlighet, trenger mer validering fra andre enn den gjennomsnittlige personen gjør. De kan søke noen form for tilbakemelding fra andre mennesker, enten det er positivt eller negativt, bare for å validere deres eksistens. Ofte er denne personlighetstypen forbundet med lavt selvtillit eller lav grad av selvtillit, selv om det virker som at personen er veldig trygg. Det er vanskelig for forskere å fortelle om et individ er født med en oppsiktsvekende personlighet, eller om den utvikler seg over tid etter visse livserfaringer.

Det finnes ulike måter der en oppsøkssøkende personlighet kan manifestere. En vanlig måte er at en person regelmessig har emosjonelle, dramatiske svar på hverdagshendelser, eller for å gjenopprette historier på en overdrevet måte for å gjøre seg selv til sentrum av oppmerksomheten. Seksuelt provoserende atferd er relativt vanlig også, kan en person flørt upassende eller kle på en bestemt måte for å tiltrekke seg oppmerksomhet. Andre kan ta en annen taktikk for å tiltrekke seg oppmerksomhet, og spille offeret, dette kan variere fra å spille opp når de er syke eller skadde, for å fortælle historier om tidligere misbruk, for ofte å diskutere måtene de føler at de er “urettferdig” i livet .

Dette er bare noen av måtene som en person med en oppmerksomhetssøkende personlighet kan vise den. Ofte er disse menneskene ganske manipulerende og har problemer med å opprettholde relasjoner. Hvis disse handlingene blir svært alvorlige, kan det bli diagnostisert av en psykolog som histrionisk personlighetsforstyrrelse. Vanligvis er den eneste behandlingen for denne lidelsen terapi, i et forsøk på å lære individet bedre måter å uttrykke seg selv, å samhandle med andre, og å øke sine følelser av selvtillit og selvværd. Det kan imidlertid være vanskelig, fordi folk med denne lidelsen ofte tror at de ikke trenger terapi.