Hva er en nerveobstruksjon?

Når noe blokkerer urinstrømmen gjennom et urinleder, er det en nyreobstruksjon. Den vanligste årsaken til nyreobstruksjon er en nyre stein. Andre årsaker inkluderer strukturelle abnormiteter, blodpropper, svulster og skifting av en nyre, som kalles nyreptosis.

Nyrestopp hindrer en delvis eller total blokkering av urindrenering. Dette fører til at urinen samler seg i det berørte uretret og delvis tilbake i nyrene. Dette kalles hydronephrosis. En urinveisinfeksjon kan også forekomme.

Hydronephrosis som kommer opp plutselig produserer vanligvis alvorlig flanksmerte, noe som er smerte på den ene siden mellom overkroppen og ryggen. Når det kommer gradvis, kan hydronephrosis ikke forårsake smerte. I noen tilfeller vil det føre til kjedelig, intermitterende flanksmerter.

Alle tilfeller av flanksmerter bør undersøkes av en helsepersonell. Hvis det ikke foreligger infeksjon, kan en ultralyd utføres for å bestemme årsaken. En datastyrt tomografi (CT) skanning kan være nødvendig hvis årsaken ikke kan bestemmes via ultralyd. Hvis det oppdages en nyreobstruksjon, vil behandlingen avhenge av typen obstruksjon.

Nyrestein står for de fleste tilfeller av obstruksjon. I tillegg til smerter i flanken, inkluderer symptomer på nyrestein kvalme, oppkast, smertefull urinering, blod i urinen og bekkenpine. Nyrestein trenger vanligvis ikke annen behandling enn smertestillende med mindre det er betydelig blokkering av urin. I dette tilfellet vil operasjonen trolig skje i et forsøk på å bryte opp steinen.

Blodpropper kan noen ganger forekomme i nyrene eller urinene. Blodpropper kan skyldes skade- eller koagulasjonsforstyrrelser. Sammen med smerter i flanken, inkluderer symptomer blod i urinen og lav urinutgang. Blodpropper behandles vanligvis med blodfortynnere, selv om kirurgisk fjerning kan være nødvendig. Langsiktig behandling vil avhenge av årsaken til blodproppen.

En annen årsak til nyreobstruksjon er en svulst. Svulsten kan være i den berørte nyren selv, i urineren eller i magen på et sted der det legger press på nyrene. Symptomer på en svulst inkluderer flanksmerter, en klump i magen, vekttap, tretthet og muligens feber. Behandling av svulsten vil avhenge av størrelse og plassering, men kan omfatte kjemoterapi, stråling eller kirurgisk fjerning.

Noen ganger er en hindring forårsaket av en medfødt tilstand, som for eksempel en fødselsdefekt. I slike tilfeller vil det sannsynligvis bli oppdaget via ultralyd ved en prenatal undersøkelse. Hvis bare en nyre er berørt, vil fosteret vanligvis utvikle seg bra, selv om den hindrede nyren kan være permanent skadet. Hvis begge nyrene påvirkes, kan det være nødvendig med prenatal kirurgi.