Hva er en myxoid cyste?

En myxoid cyste, også kjent som en synovial cyste eller en mucoid cyste, er ikke en farlig tilstand. I denne tilstanden dannes væske fra degradert bindevev en klump på en finger eller tå. Denne typen cyste kan indikere at pasienten har slitasjegikt, men dette er ikke alltid tilfelle. Selv om en myxoid cyste kan behandles relativt enkelt, kan den komme tilbake.

Ofte vil en pasient ha en myxoid cyste på en finger, men i noen tilfeller påvirkes en tå. Det er nesten alltid tilstede på det siste segmentet av finger eller tå, vanligvis bare en centimeter (0,4 inches) eller mindre fra neglen på den ene siden. Spiken kan også utvikle en innrykket rille på grunn av tilstedeværelsen av cysten. I sjeldne tilfeller kan denne typen cyste påvirke fingertoppen, og noen cyster kan også vokse under selve spiken.

Cysten er en hudfarget rund klump med en skinnende, nesten gjennomsiktig overflate, og inne i klumpen er en samling tykt, klissete væske. Denne væsken, tonet en liten gul eller rosa, antas å komme fra sammenbruddsproduktene til en ledd. De fleste har bare en myxoid cyste på en gang, og hvis mer enn en er til stede, er de vanligvis på forskjellige fingre.

Siden cyster produseres av gammelt leddvev, er den vanligste alderen for å utvikle tilstanden 60 år og over. Cysterne er harmløse og ikke smittsomme. Klumperne forårsaker vanligvis ingen smerte, men de kan bli skadet gjennom vanlige aktiviteter og bli mer følsomme.

De kan være stygge, og relativt enkle prosedyrer kan behandle problemet. Klemme væsken ut av cysten, lanse den med en steril nål, eller komprimere cysten kan alle bidra til å flate klumpen. Frys cysten av med flytende nitrogen eller injisere det med medisiner som steroider, er andre alternativer, og kirurgisk fjerning er også mulig. Til tross for disse behandlingene, kan myxoidcyster tilbake. Noen cyster forsvinner også på egenhånd over tid.

Antibiotisk behandling er bare nødvendig hvis en cyste blir rød og smertefull etter at den blir smittet. Tilstedeværelsen av en cyste indikerer ikke nødvendigvis at pasienten har slitasjegikt, men det er mulig. Hvis slitasjegikt er årsaken, opptrer cysten fordi lining av leddet har stått ut fra leddet til overflaten av huden.