Hva er en mri med kontrast?

MR står for magnetisk resonans-bildebehandling, det bruker i utgangspunktet kraftige magneter og radiobølger for å lage detaljerte bilder av det indre av kroppen din. Det kan gjøres med eller uten kontrast. Kontrast er en type fargestoff som injiseres intravenøst, enten rett før eller under prosedyren. Enkelte unormaliteter, som for eksempel svulster, vil absorbere fargestoffet og vises veldig tydelig på MR med kontrast. Legen din vil avgjøre om du trenger en MR med kontrast eller uten, og kan bestille begge testene.

En MR-skanning er forskjellig fra en vanlig røntgen eller en CT-skanning, som begge bruker ioniserende stråling for å lage bilder. MR-skanning gir vanligvis klarere bilder med mye mer detalj enn en røntgen- eller CT-skanning. Små svulster, som kan være usynlige på en røntgen- eller CT-skanning, kan oppdages av MR. Når det gjelder de fleste kreftformer, begynner den tidligere behandlingen, jo bedre utfallet av behandlingen, så en tidlig MR-skanning av et mistenkelig område kan bokstavelig talt bety forskjellen mellom liv og død.

Så godt som et vanlig MR-bilde er, kan bildet forbedres ytterligere ved å legge til kontrast. Tumorer og andre abnormiteter vil absorbere kontrastfargen når den går gjennom blodårene, og på MR-skanningen vil dette området lyse. Dette muliggjør gjenkjenning av selv de minste svulstene, og det gir også legen din en klarere forståelse av plasseringen og størrelsen på en svulst og hvilke organer eller vev er involvert. I tillegg tillater kontrast en lege å observere funksjonelle abnormiteter som ikke er synlige på en vanlig skanning, spesielt problemer med hvor godt blodet ditt strømmer gjennom karene dine.

Kontrastmediet som brukes i MR, generelt gadolinium, er forskjellig fra kontrastfarger som brukes i røntgenbilder eller CT-skanninger. Bivirkninger på gadolinium er mye sjeldnere enn iodbaserte fargestoffer. Men hvis du har unormal nyrefunksjon, kan du ha økt risiko for nefrogen systemisk fibrose forårsaket av MR-fargestoffet. Denne komplikasjonen er ekstremt sjelden, men vær alltid sikker på at din lege og radiologistekniker er klar over eventuelle medisinske problemer eller allergier du måtte ha før du injiseres med en hvilken som helst type kontrastfarve. De fleste tolererer MR med kontrast bare bra, og fordelene med tidlig svulst deteksjon overveier generelt mindre risiko forbundet med fargestoffet.

En MR med kontrast er generelt smertefri, men du kan oppleve noe ubehag med IV eller nål som brukes til å injisere fargestoffet. Du vil bli plassert på et bord og plassert slik at skanningen vil vise det berørte området tydeligst. Du kan bli slått inne i et langt smalt rør i en lukket MR, eller du kan ha en åpen MR, hvor skanneutstyret er formet som en stor smultring og bare skanner en viss del av kroppen din om gangen. Imagingprosessen kan ta 45 minutter opptil to timer, og du kan bli tilbudt hodetelefoner, slik at du kan lytte til musikk under skanningen. Når skanningen er fullført, vil en radiolog lese og tolke skanningen, og legen din vil diskutere resultatene med deg.