Hva er en moleskin bandasje?

En moleskinnbinding er en type førstehjelpsprodukt som er utformet for å holde seg til huden, og enten hindrer blærer fra å danne eller beskytte blærer som allerede har utbrudd. Det er i utgangspunktet et tykt, polstret lim som kan kuttes i bestemte former eller størrelser for å skape et forhøyet nivå av polstring på huden. De brukes oftest på føttene, men de kan brukes overalt på huden som blærer begge formene og deretter fortsetter å komme i kontakt med klær eller andre friksjonsbærende overflater. Denne typen bandasje er en svært vanlig del av de fleste kommersielle førstehjelpspakker, og kan også kjøpes i forskjellige størrelser og stiler på apotek og kjemikere over hele verden.

Disse typer bandasjer er vanligvis laget av tykk bomull, og kommer i to hovedvarianter: lim og ikke-klebrig. Limtyper har vanligvis en side som skiller seg ut for å utsette en klebrig overflate som kan påføres og bæres på huden. Hvis det brukes et ikke-klebrig sortiment, kan bandasjen festes med førstehjelpstape, som også typisk er inkludert i alle grunnleggende førstehjelpspakker. Det er vanligvis et par forskjellige størrelseshensyn også. I noen tilfeller kommer bandasjerene i store ark eller ruller som folk kan kutte ned til den størrelsen de trenger. Andre ganger er de mer standardiserte, ofte som små runder eller ovale former.

Hovedideen er å bidra til å skape en buffer mellom huden og eventuelle klær eller andre irriterende stoffer som kan forårsake friksjon når de gnides mot huden. Sko er vanlige skyldige på grunn av hvor tøff de vanligvis er. Mennesker som har stive strukturerte sko i lang tid – f.eks. Vandrere og backpackere – får ofte blærer i områder hvor følsom hud på føttene kommer i kontakt med skomaterialet igjen og igjen. Moleskin kan både hindre blærer ved å minimere friksjon og kan beskytte blærer som allerede har dannet seg ved å gi dem den plassen de trenger for å helbrede.

Blister er hudirritasjon forårsaket av friksjon. De oppstår når “hot spots” oppstår på huden på grunn av gnidning, og det øverste lag av huden skiller seg i det vesentlige fra lagene under den. Rommet mellom lag fylles med væske. I de fleste tilfeller er blærer kroppens måte å beskytte seg på, væsken gir en pute som gjør at huden kan helbrede seg selv, samtidig som det forhindrer fortsatt irritasjon. De kan være ganske smertefulle for folk å klare seg, og de kan også stå i vei for daglige aktiviteter. En moleskinnbinding er en måte å hjelpe pusse rundt blæren for å forhindre ytterligere gnidning eller forverring, og tenkes ofte å øke healing, samtidig som folk tillater å gjenoppta de fleste om ikke alle sine daglige aktiviteter.

Personer som bruker bandasjen på denne måten må vanligvis kutte et lite hull i midten av bandasjen, omtrent i størrelsen på blæren. Dette er vanligvis veldig enkelt å gjøre, folk bretter bare bandasjen i en halv, så bruk saks eller en skarp kniv for å kutte en liten runde eller spalt. Forbindelsen skal da settes forsiktig oppå blæren, slik at irritasjonen selv er åpen for luft, men huden umiddelbart rundt den heves litt. Egentlig dekker blæren, selv med en bandasje, faktisk kan gjøre problemet verre.

Moleskin bandasjer kan også påføres før blærer dannes som en måte å prøve å forhindre dem på. Hvis man er utsatt for blærer i bestemte steder, kan moleskin legges over disse områdene før du går, går på tur eller trener. Bandasjene kan også brukes på denne måten av folk som har nye sko som kan være stive og tilbøyelige til å forårsake blærer.

I disse tilfellene trenger ikke bandasjen vanligvis å bli kuttet, siden det er vanskelig å fortelle hvor en blister vil danne, eller om den vil danne seg i det hele tatt. Folk kan ganske enkelt sette små bandasjer på forskjellige punkter for å fremme luftcirkulasjon og å redusere gnidning.

Det er mange forskjellige blisterbehandlinger som folk kan velge mellom, selv om moleskinnbelegg pleier å være en av de minst invasive og også vanligvis en av de minst kostbare. De er mye solgt i apotek og generelle varebutikker, og de er også vanligvis inkludert i grunnleggende førstehjelpspakker, spesielt de som er designet for trekking eller reise. Kjøpere har vanligvis valg mellom pre-cut og ark stiler, samt lim og ikke-klebende. Og forskjellen er vanligvis personlig. Å kjøpe fulle ark er ofte mer økonomisk, men det krever også mer innsats, på samme måte lim er vanligvis enklest å jobbe med, men ikke-klebrig gir noen ganger mer beskyttelse.