Hva er en medisinsk ventilator?

En medisinsk ventilator er en maskin som hjelper en person å puste. Medisinsk ventilator, som også kalles mekaniske ventilatorer, brukes under operasjoner som krever at pasienten sover. Medisinsk ventilator brukes også når en person har en tilstand som forhindrer effektiv pusting. Forskjellige forhold kan forårsake pustevansker, inkludert luftveissykdommer, hodeskader, hjertesykdommer og overdosering av narkotika.

Luft og supplerende oksygen blir tvunget inn i lungene gjennom en ventilator. Ventilatoren hjelper pasientene med å forbedre oksygenivået i lungene. Det kan også bidra til å fjerne kullsyre fra lungene og redusere hvor hardt noen må jobbe for å puste.

Mekanisk ventilasjon kan brukes til å gi komplett støtte, noe som betyr at ventilatoren gjør på pusten til pasienten. Det kan også brukes til å hjelpe med å puste. Dette betyr at pasienten fortsatt puster på egenhånd, men ventilatoren gir litt hjelp.

Før en person blir plassert på en medisinsk ventilator, vil et puste rør bli satt inn i luftveien, vanligvis gjennom munnen. I noen tilfeller utføres en trakeotomi i stedet. Et snitt er gjort i luftrøret, og et tracheotomi-rør er plassert. Dette gjøres vanligvis hvis det kreves langvarig ventilatorstøtte.

Ventilatorer kan settes til forskjellige moduser, som gir varierte nivåer av støtte. En respiratorisk hastighet og en prosentandel av oksygen kan settes. Mekanisk ventilasjon brukes oftest på sykehus og kan være komplisert.

Hvor lenge en person forblir på en medisinsk ventilator, avhenger av tilstanden deres. Pasienter som bare er på en ventilator for kirurgi, blir vanligvis extubated, noe som betyr at pusteslangen og ventilatoren fjernes. Personer med medisinske forhold som forårsaker pusteproblemer, må kanskje være på en medisinsk ventilator til tilstanden behandles og pusten forbedres.

Noen individer kan trenge en mekanisk ventilator for resten av livet. Forhold som visse ryggmargsskader og alvorlig hjerneskade kan kreve kontinuerlig mekanisk ventilasjon. Ventilatorer beregnet for hjemmebruk er tilgjengelig.

Selv om det kan være nødvendig med en mekanisk ventilator for å redde en persons liv, kan det være komplikasjoner. Noen komplikasjoner er forårsaket av røret i luftveiene og inkluderer skade på stemmene og en bihuleinfeksjon. Ventilatoren gir et volum av luft og oksygen inn i lungene, noe som også kan forårsake komplikasjoner, som oksygen toksisitet, lungeskade og en blodtrykksfall.