Hva er en matrikektomi?

Vanligvis er matrikektomi en prosedyre hvor en underliggende del av en negl eller tånegel, referert til som neglematrisen, fjernes. Spikermatrisen kan tas ut ved hjelp av en kjemisk eller en elektrokirurgisk metode. Hele matrisen eller bare en del av den kunne bli skåret ut. En matrikektomi kan bli anbefalt å behandle en inngrodd tånegel, vanligvis i tilfeller der problemet gjenoppstår eller tilstanden utvikler seg til et avansert stadium. Generelt kan prosedyren utføres i en lege klinikk, og tåen kunne helbrede helt om noen få uker.

En inngrodd tånegl kan skyldes ulike faktorer som å ha på seg skadelige sko, klipping av neglene med feil teknikk eller tåskade. Problemet påvirker ofte neglen på storetåen. Tilstanden kan forårsake stor smerte ettersom neglens ende skyver inn i tåens hud. Man kan oppleve ubehag når man går. Noen ganger kan neglen bli smittet, og derfor kan området virke betent og det kan bli utslettet.

I utgangspunktet kan en pasient prøve tiltak som å holde den berørte foten nedsenket i varmt vann som inneholder salt eller en antibakteriell såpe. Å ha på seg fottøy kan være til hjelp. La neglen vokse lengre og deretter kutte den ved hjelp av den riktige metoden, kunne ta vare på problemet. Ved infisert tånegel kan behandling med antibiotika lindre symptomene.

I noen mennesker vil tilstanden gå videre og neglen kan vokse dypere inne, forverre symptomene, eller problemet oppstår ofte. I disse tilfellene kan en matrikektomi foreslås. Den inngrodde delen av neglen og matrikssegmentet kunne fjernes for å behandle problemet og forhindre tilbakefall.

Spikermatrisen er i hovedsak den formative delen av neglen. Typisk, når en delvis matrikektomi utføres, blir bare den berørte delen av spikermatrisen tatt ut. En ny tånegel som er litt smalere kan fortsatt vokse fra den gjenværende delen av matrisen. Noen ganger kan fullstendig fjerning av spikermatrisen bli nødvendig, i hvilket tilfelle en ny spiker ikke dannes. Man kan se en familie lege eller en podiater for denne behandlingen.

Fremgangsmåten kan utføres med et kjemisk middel som natriumhydroksyd eller fenol. Gjenoppretting kan ta om lag to uker når kjemisk metode brukes. Matrikektomi kan utføres med en karbondioksid laser. Denne prosedyren kan være dyr, men involverer vanligvis mindre vevskader og smerte, slik at pasienten kan fortsette aktiviteten raskere, og holder vanligvis problemet tilbake. En elektrokirurgisk prosedyre kan effektivt behandle problemet med en kortere helbredende tid og redusere forekomsten av et inngrodd tånegel i fremtiden.

En matrikektomi utføres vanligvis etter injeksjon av lokalbedøvelse. Vanligvis anbefales pasienten å hvile føttene i tjuefire timer etter prosedyren, og ikke å foreta fysisk krevende aktivitet i en uke. Antibiotika og smertestillende midler foreskrives ofte i en viss periode etter prosedyren. Generelt indikerer legen hvordan pasienten kan rengjøre og ta vare på området som drives på.