Hva er en mållese?

En mållese er et område med unormal hud som har utseende på et mål eller et øye med øye. Det ser vanligvis ut som utslett eller utbrudd av huden som har et rødt senter med en rød ring som omgir senteret. Vanligvis forbundet med Lyme-sykdommen, kan mållesjonen også være erytem multiforme (EM), som kan skyldes mange underliggende tilstander, som for eksempel en virusinfeksjon.

Lyme sykdom er en bakteriell infeksjon overført av bitt av en tick. Det presenterer ofte med en mållese som omgir tettbitens område, men ikke alle smittede mennesker vil utvikle dette merket. Dette utslettet kan virke flere uker til en måned etter bitt, og pasientene vil også trolig oppleve feber, tretthet og muskel- eller leddsmerter.

Når denne typen lesjon utvikles på huden av en person som er smittet med Lyme-sykdommen, kalles det erytem migrans (EM). Noen pasienter kan også merke liknende lesjoner som opptrer på andre områder av kroppen, etter utseendet til det opprinnelige merket. Disse lesjonene er generelt lyse rødt, med en solid, rød sirkel innesluttet av en rød ring. Pasienter som merker dette oksygenmerket på huden i ukene etter tippebitt, bør se deres leger så snart som mulig for behandling med antibiotika.

I motsetning til Lyme sykdom, er lesjonen kjent som erytem multiforme oftest forårsaket av en virusinfeksjon. Herpes simplex-viruset er en vanlig synder, og det kan manifestere seg med en lesjon innen to uker etter den første infeksjonen. Andre virale infeksjoner kan også resultere i en mållesjon, inkludert hepatitt, vannkopper og helvedesild, sammen med cytomegalovirus, parapoxvirus og humant immunsviktvirus (HIV). Mindre vanlige kan enkelte soppinfeksjoner eller medisiner også resultere i erytem multiforme. Disse stoffene kan inkludere ikke-steroide antiinflammatoriske stoffer (NSAIDs), antikonvulsive midler og barbiturater.

Pasienter med erytem multiforme vil legge merke til dusinvis eller hundrevis av små mållidelser. De begynner vanligvis å utvikle seg på hender og føtter, og sprer seg mot midten av kroppen. I løpet av ca 72 timer vil lesjonene skifte fra å være flate, røde merker til hevede flekker med mørkere sentre, omgitt av et lysere, rosa område, som igjen er omgitt av et lyst rødt merke.

Disse typer lesjoner vil ofte gå bort på egenhånd i løpet av flere uker. Noen pasienter kan kreve behandling, avhengig av den underliggende årsaken til hudens tilstand. Antivirale legemidler som acyklovir eller erytromycin kan løse lesjonene. Pasienter som lider av kløe i huden kan ha nytte av aktuelle kortikosteroider eller orale antihistaminer.