Hva er en luxation?

En luxation er en type leddskade hvor beinene i en ledd beveger seg ut av posisjon. Også kjent som en felles forvridning, kan en luxation være svært smertefull og krever umiddelbar behandling. En medisinsk profesjonell kan “redusere” luxasjonen og flytte skjøten tilbake på plass. Ytterligere behandling kan være nødvendig etter dislokasjonen for å hjelpe pasienten til å gjenvinne fullt og forhindre ytterligere skader på stedet.

Knær, albuer, fingre og skuldre er spesielt utsatt for luxering. Disse skader er vanligvis forårsaket av en fall eller skarp slag som er kraftig nok til å skyve skjøten ut av posisjon. Leddene kan også trekkes ut av sted når de trekkes kraftig fra begge sider eller plutselig drar. I en relatert skade, en subluxation, blir skjøten bare trukket delvis ut av posisjon.

Skaden skader leddbåndene rundt leddet og kan også forårsake brudd. Når en ledd er luxert, blir tilførselen av blod til leddet avbrutt, og jo lengre skaden venter på behandling, jo mer alvorlige potensielle komplikasjoner kan være. Vevnekrose kan oppstå som følge av mangel på blodgjennomgang, og permanent skade kan gjøres for anstrengte ledbånd rundt leddet.

Behandling krever at leddet settes på plass og spaltes, bandasjeres eller støpes, slik at det ikke kan bevege seg ut av posisjon igjen mens det heler. Når en ledd er blitt spaltet, selv etter at det har helbredet, er det økt risiko for fremtidige skader på grunn av de svekkede leddene. Fysioterapi kan brukes til å forbedre felles styrke etter at en luxation har helbredet, med sikte på å bygge opp leddbåndene slik at de vil være sterke nok til å holde leddet på plass.

Det er viktig å bruke en medisinsk profesjonell til å redusere en luxation, hvis det er mulig. Kunnskap om anatomi er nødvendig for å vurdere skaden og velg den beste angrepsvinkelen for å skyve skjøten tilbake på plass. En uerfaren person kan forårsake ytterligere skader mens han prøver å reposisjonere skjøten, og folk som ikke er medisinske fagpersoner, mangler vanligvis tilgang til smertestillende medisiner som kan brukes til å holde pasienten komfortabel mens skjøten settes på plass igjen.

Visse forhold kan gjøre folk utsatt for felles forstyrrelser. I disse individene vil leddene splitte spontant fordi bindevevet ikke er sterkt nok til å støtte leddene. Personer med disse forholdene kan oppleve en rekke komplikasjoner relatert til bindevevssykdommer og må trene omsorg i miljøer der de kan falle eller strekke lemmer, da en mild belastning kan trekke en ledd ut av plassen.