Hva er en lukket fraktur?

Frakturer eller knuste bein er karakterisert på mange måter. Selv om “ødelagt ben” er det mer allsidige begrepet, og mindre hyppig brukt i det medisinske samfunnet, betyr det egentlig det samme som brudd. Når en person har brudd, har skjelettet oppstått, og dette kan innebære at benet bryter inn i to eller flere stykker eller sprekker, slik at en synlig “pause” kan ses med røntgenstråler. Noen ganger er disse pausene klassifisert som en lukket brudd eller åpen brudd.

Det er veldig lett å forstå forskjellen mellom disse to klassene. En åpen brudd ødelegger ikke bare bein, men bryter også huden. Dette er en medisinsk nødsituasjon på grunn av potensial for infeksjon og behovet i de fleste tilfeller for kirurgi for å erstatte beinet og lukke eventuelle sår forårsaket av knekkbrudd. Det er mange mulige behandlinger for en åpen brudd, avhengig av plasseringen, men i de fleste tilfeller er det nødvendig med kirurgi og antibiotika med det samme for å minimere sannsynligheten for infeksjon og fremme beinhelbredelse.

I kontrast til dette er den lukkede brudd. Dette er når knekkskadebrudd oppstår, men pause resulterer ikke i at huden bryter. Dette kan fortsatt være medisinsk haster, avhengig av bruddstedet. Et knust hode eller bekken er ekstremt alvorlig selv om huden forblir intakt.

En mindre brudd i en arm, håndledd eller kanskje en kravebein trenger umiddelbar oppmerksomhet, men vil ikke nødvendigvis kreve ringer nødtjenester, med mindre andre alvorlige skader var tilstede eller ingen hjelp var tilgjengelig. Det er en dommekall, men mange mennesker kan vente et øyeblikk, og med hjelp går de til akuttmottaket, akuttmottaket eller legekontoret for å få diagnosen det som ser ut til å være en veldig liten, lukket brudd. Hvis brudd er mistenkt, bør de fleste ikke kjøre seg til noen av disse stedene, siden sjansen for å gå inn i sjokk fra smerte er høy.

I noen tilfeller kan en lukket brudd være like potensielt farlig som en åpen en. Flytte området som er skadet kan føre til alvorlig vevskader under huden, og uten tvil kan disse pauser være svært smertefulle. Mennesker anbefales ikke å spørre de med mistanke om brudd for å flytte området som kan bli skadet. I stedet er den beste praksisen å holde skadeområdet så stille som mulig. Dette kan gjøres ved splinting for å immobilisere et knust bein, eller ved å gi en slynge.

En av de beste måtene å lære å behandle en fraktur mens du venter på medisinsk behandling, er å ta en førstehjelpsklasse. Dette kan lære folk å håndtere brudd på ulike områder av kroppen. Siden ødelagte ben er ikke så uvanlige i en rekke innstillinger, kan slik informasjon vise seg å være svært nyttig.

Mens førstehjelpstiltak er viktig, krever en brudd fortsatt mer sakkyndig medisinsk hjelp. Legene må identifisere område av brudd, bein kan kreve tilbakestilling, og beslutning om behandling må gjøres. Behandlingen kan være svært forskjellig avhengig av hvilken type brudd som er tilstede, graden av skade og det område hvor skaden oppstod. Dette pleier å være individualisert til skaden, og spesielt fordi frakturen er stengt, er behandlingsforløpet ikke alltid forutsigbart før etter diagnostiske røntgenstråler blitt utført.