Hva er en livmorhalsbein?

Det menneskelige skjelettet har 24 ribber, 12 på hver side, som er festet til vertebral kolonnen i ryggen. De øverste sju ribber, som kalles sanne ribber, er koblet til forsiden til brystbenet, eller brystbenet, de neste tre ribber er festet til hverandre av brusk, og de to brystene, som kalles flytende ribber, er ikke festet på forsiden. I sjeldne tilfeller finnes det en ekstra ribbe i nakken, mellom brysthvirvelen og den første ribben. Denne ekstra ribben kalles en cervical ribbe. En cervical ribbe vises vanligvis på den ene siden, men noen ganger kan en person ha en på hver side.

En livmorhalsbånd er en medfødt tilstand, noe som betyr at den er tilstede ved fødselen, selv om den ofte ikke er diagnostisert til ungdomsår eller senere når det er mer sannsynlig at symptomer og komplikasjoner oppstår. Denne tilstanden, som forekommer hyppigere hos kvinner enn hos menn, er vanligvis asymptomatisk, noe som betyr at det ikke finnes noen fysiske indikasjoner på at den eksisterer. I noen tilfeller oppstår imidlertid problemer fordi ribben plasserer trykk mot blodkarene eller musklene som går gjennom nakken inn i armen. Bestemme om denne ribben er tilstede krever en røntgen-, sonogram-, magnetisk resonansbilleddannelse (MRI) eller annen datastyrt tomografi (CT) -skanning.

Når symptomene oppstår, inkluderer de ofte smerter i nakken og armen, prikken i arm og hånd, og svakhet eller muskelatrofi i armen. Dette kan skyldes press fra ribben mot blodkar og muskler som går fra nakken inn i armen. Et fartøy som kan bli påvirket er den subklaviale arterien, delen av hovedartarien til armen som passerer under kragebenet eller skulderbladet. Symptomer på denne komplikasjonen inkluderer smerte i underarmen, kaldhet i hånd og arm, nummenhet i fingrene og en blåaktig eller hvit fargetone på armen.

De fleste som har cervical ribbe viser ingen symptomer og forblir uvitende om tilstanden. I slike tilfeller er det ikke nødvendig med behandling. Andre pasienter begynner å oppleve symptomer etter hvert som de går inn i middelalder, kanskje som følge av endringer i kroppsholdning og muskelton.

Hvis symptomene er milde, kan fysisk terapi bidra til å styrke skuldermuskulaturen og åpne opp det området gjennom hvilket karene og nerverne reiser til armen. Bevegelses- og styringsøvelser, ultralyd, elektrostimuleringsbehandling, varmeterapi og kiropraktisk manipulasjon er ofte effektive behandlinger. I noen tilfeller er muskelavslappende midler og antiinflammatoriske medisiner foreskrevet for å lindre smerte.

I tilfeller der symptomene er ekstreme eller redusert blodtilførsel utgjør en risiko for armen, kan en prosedyre som kalles ribbreseksjon anbefales for å fjerne ekstra ribbe. Kirurgisk fjerning av kragebenetribber begynte tidlig på 1900-tallet, men denne vanskelige prosedyren resulterte ofte i nerve- og vaskulær skade. I de siste tiårene har ribreseksjonen blitt sikrere og mer vellykket med innføring av endoskopiske kirurgiske prosedyrer som bruker små snitt, video og datamaskiner.

Komplikasjonene som kan følge med en livmorhalsbånd, ligner på flere andre forhold. Hvis en person som opplever disse symptomene oppdager at han har denne typen ribbe, bør han ikke nødvendigvis anta at ribben forårsaker ubehag. Det er viktig å gjennomgå en fullstendig fysisk eksamen for å sikre at en mer alvorlig tilstand ikke er tilstede før du utvikler en behandlingsplan.