Hva er en livmodercyst?

En livmodercyst, også kalt uterin fibroid, myoma eller fibromyom, er en vekst i livmoren. Disse vekstene er svært vanlige og opptil 75 prosent av kvinnene på et eller annet tidspunkt i løpet av de barnebærende årene. Uterincyster er vanligvis ikke kreft eller årsak til stor bekymring, selv om de kan forårsake bekkenpine, fertilitetsproblemer, tung eller langvarig menstrual blødning og blæreproblemer. Cysterene krever ofte ingen behandling hvis ikke symptomene er alvorlige, og mange kvinner er ikke klar over at de har en cyste til den viser seg på en ultralyd eller under en bekkenundersøkelse.

Uterincyster som vokser inne i uterus er kjent som submukosale fibroider. Denne typen cyste kan forårsake stor blødning i menstruasjonsperioden og kan gjøre det vanskelig for kvinner å bli gravid. Subserosal fibroids er cyster som utvikler seg utenfor livmoren. Disse cysterene kan trykke på blæren eller endetarm, noe som forårsaker urininkontinens eller forstoppelse. Subserosale fibroids forårsaker noen ganger ryggsmerter hvis de vokser på livmorskjermen og trykker på nerver som omgir ryggmargen.

Den presise årsaken til cyster i uterus er ukjent, men genetiske abnormiteter, hormonelle svingninger og en familiær historie med cyster kan bidra til tilstanden. Kvinner som opplever menstruasjonsproblemer, inkludert unormalt høy blødning eller blødning i mer enn syv dager, bør se en lege for å avgjøre om de har en livmodercyst. Alvorlige bekkenpine, tarm- og blæreproblemer uten annen åpenbar årsak bør også vurderes.

Leger diagnostiserer disse cysterene med ulike bildestudier. Den vanligste måten å diagnostisere disse fibroidene er gjennom en ultralyd, noe som gjør at legen kan se et bilde av livmoren og identifisere eventuelle unormale masser. I noen tilfeller setter legene et lite, opplyst instrument gjennom vaginale hulrom og livmoderhals for å undersøke livmoren i en prosedyre kalt hysteroskopi. Dette gjør at legen kan undersøke åpningene til egglederørene, noe som er nyttig hvis en kvinne med en livmodercyst har problemer med å bli gravid.

De fleste cyster i livmoren er ikke kreft og kan ikke kreve behandling. For pasienter hvis symptomer ikke forbedrer, foreskriver legene ofte medisiner for å krympe fibroids og forbedre symptomene. Disse medisinene inkluderer androgener og ikke-steroide antiinflammatoriske stoffer. Intrauterin-enheter og hormonelle prevensjonsmidler hjelper til med å kontrollere menstruasjonsrelaterte symptomer, selv om de ikke krymper selve cysterene.

I alvorlige tilfeller der en cyste forårsaker symptomer som ikke kan kontrolleres med medisiner, kan leger velge å fjerne fibroid gjennom en kirurgisk prosedyre. De fleste av disse prosedyrene er minimalt invasive og bruker et laparoskop, et lite instrument med kamera og lys på enden for å hjelpe kirurgen til å navigere rundt cysten for å kutte den bort, fryse den med flytende nitrogen, bruke en elektrisk strøm for å ødelegge fibroids Inne i livmoren, eller injiser kjemikalier eller partikler i cysten for å kutte av blodstrømmen og tvinge dem til å krympe. Den eneste permanente løsningen for uteruscyster er en hysterektomi som helt fjerner livmoren. Dette alternativet er vanligvis en siste utvei fordi den forhindrer kvinnen i å ha barn og kan starte overgangsalderen dersom eggstokkene også fjernes.