Hva er en leversvulst?

En levertumor er et område med ukontrollert cellevekst i eller på leveren. Som tumorer andre steder i kroppen oppstår levertumorer når noe går galt under celledeling, som fører celler til å replikere seg uten noen kontroller på plass i stedet for å reprodusere og dø av på vanlig måte. Avhengig av hvilken type levertumor som er involvert, kan svulsten bli identifisert ved diagnostisk screening, eller det kan forbli ukjent til noen dør av andre årsaker og svulsten oppdages ved en obduksjon.

Det er to typer levertumorer: godartet og ondartet. I tilfelle av en godartet tumor bør veksten ikke forårsake helseproblemer som okkluderte vener eller spredning av sekundære svulster. Godartede levertumorer går ofte utiagnostisert, og de blir noen ganger oppdaget ved et uhell under testing eller etterforskning for noe annet. Ondartede svulster, også kjent som kreftfremkallende tumorer, utgjør en helsetrusel, og de kan skade leveren alvorlig i tillegg til å spre seg gjennom kroppen.

Noen levertumorer er primære, noe som betyr at de oppstår i leveren selv. En av de vanligste former for primær levertumor er hepatocellulær karsinom. Andre er sekundære svulster som oppstår når svulster andre steder i kroppen metastaserer. Tumorer på naboorganer kan gi et raskt hopp til leveren, og sekundære svulster kan også komme fra fjernere deler av kroppen. Omvendt kan primære levertumorer spres til andre deler av kroppen.

Medisinsk bildebehandling kan vanligvis avsløre en levertumor, selv om biopsi vil være nødvendig for å lære mer om det. Noen ganger vokser leveren tumorer stort nok til å bli følt som en masse under rutinemessig palpasjon av magen. I begge tilfeller varierer behandlingsmetoden til svulsten, avhengig av om det er ondartet eller ikke. Maligne svulster må generelt fjernes, og kroppen må behandles med legemidler som er konstruert for å forhindre gjenvekst, mens godartede svulster kan ligge igjen på stedet.

Symptomer på levertumorer kan variere. Noen mennesker opplever ingen symptomer i det hele tatt, spesielt når det gjelder godartede svulster. I andre tilfeller kan folk føle seg trøtt, eller de kan utvikle gulsott ettersom tumoren forstyrrer leverfunksjonen. Gulsot er veldig gjenkjennelig, takket være den gule fargen som vises i øynene og huden på pasienter med gulsott. Svulsten kan også forårsake ubehag i magesekken, mangel på appetitt eller fordøyelsesproblemer.