Hva er en kapillær seng?

En kapillær seng er en konsentrasjon av kapillærer som leverer blod til et bestemt organ eller kroppsområde. Tettheten av kapillærene i en gitt seng kan variere, avhengig av kravene i området det støtter. Disse områdene er en viktig del av sirkulasjonssystemet, og markerer punktet hvor sirkulasjonen når sin ende og sløyfer rundt igjen for å la blodet passere gjennom hjertet og bli reoksygenert slik at det kommer tilbake til sirkulasjon.

Kapillærene er den minste enheten i sirkulasjonssystemet, som forbinder arteriolene og venulene. Arterioler bringer blod fra hjertet som er rik på oksygen og næringsstoffer, mens venules bærer blod som har blitt deoksygenert tilbake til hjertet. På en gitt dag sirkulerer blodet flere ganger i hele sirkulasjonssystemet for å forsyne kroppens celler med nødvendige oksygen og næringsstoffer.

På kapillærbunnen faller friskt blod av vann, oksygen og næringsstoffer, og samler avfallsmaterialer som karbondioksid fra cellene slik at de kan uttrykkes fra kroppen. Selv om sirkulasjonssystemet kan virke som et lukket nettverk av rør, er kapillærene faktisk permeable, slik at stoffene kan passere inn i og ut av kapillæret over en tynn membran. I organer med tunge næringsstoffer og oksygenbehov, som for eksempel leveren, kan kapillærsengen være ganske omfattende, fordi den til enhver tid holder rundt 25% av blodet som det kan inneholde.

Noen ganger er kapillærsengen tydelig synlig. Sengen under neglene er et utmerket eksempel. Normalt ser fingernailene seg litt spylt på grunn av blodet som sirkulerer under dem. Hvis forsiktig press utøves på neglen, vil det blanchere hvitt et øyeblikk før blodet strømmer tilbake i kapillærsengen, slik at neglen kan gjenvinne sin vanlige spylte nyanse. Denne reaksjonen kan brukes til å vurdere sirkulasjonssystemets helse, hvis det tar lang tid før blodet går tilbake til neglen, kan det indikere at noen har et sirkulasjonssystemproblem. På samme måte, hvis fingertuppene blir blå, betyr det at blodet ikke sirkulerer ordentlig, og at deoksygenert blod samles i neglene.

Langvarig mangel på sirkulasjon kan føre til alvorlige komplikasjoner, ettersom avfallsmaterialer vil bygge opp uten bortskaffelsesmetode. Cellene rundt kapillærsengen kan til slutt dø til mangel på friske næringsstoffer og opphopning av avfall, noe som resulterer i nekrose. Hvis vevsdøden er omfattende, kan det føre til amputasjon eller eksisjon, som når folk utvikler alvorlig frostbit og taper tær.