Hva er en isfjell sykdom?

En isbergsykdom er en sykdom som bare forårsaker alvorlige og lett identifiserbare symptomer hos noen pasienter. Det klassiske eksempelet på en isfjellsykdom er køliaki, en tilstand som er forbundet med manglende evne til å fordøye gluten. I enkelte tilfeller gjør symptomer en Celiac diagnose relativt enkel, men i andre tilfeller kan en pasient oppleve abstrakte, intermitterende symptomer som gjør en diagnose utfordrende.

Denne termen refererer til den populære ideen om at bare en liten del av et isfjellprosjekt fra vannoverflaten, det samme konseptet er referert til ved å si “toppen av isfjellet.” Tanken er at bare en brøkdel av pasienter med denne typen Av sykdom søker faktisk medisinsk behandling og mottar en fast diagnose, mens det store flertallet kanskje aldri får behandling, ofte fordi de ikke gjenkjenner det faktum at deres symptomer har et tydelig mønster.

For en pasient som lider av en isbjørnsykdom, kan sykdommen være ekstremt frustrerende. Som symptomene kommer og går, kan pasienten ha problemer med å finne en lege som tar situasjonen seriøst, og flere feildiagnoser kan komme fram før legen og pasienten endelig kommer til bunnen av problemet. Noen pasienter blir anklaget for å være hypokondrierer som bare sviker for å få oppmerksomhet, og deres bekymringer kan bli avvist.

Isbergsykdommer kan forbli skjult og stygge i årevis, noen ganger bare manifesterer seg i en periode med ekstrem stress, eller har slike vage symptomer som pasienten ikke merker før problemet blir alvorlig. Dette kan være problematisk i tilfelle av en sykdom som forårsaker langsom degenerasjon, da pasientene kanskje ikke skjønner at de har et problem før en betydelig skade har blitt gjort.

Selv om isfjell sykdommer er en trussel, er det ingen grunn til å hoppe på legenes kontor, med mindre noen har opplevd et konsekvent sett med symptomer eller generell ubehag i lengre tid. Å kunne beskrive og definere symptomene er svært nyttig når man diskuterer et ephemeralt medisinsk problem med en lege, og det er også en god ide å kunne knytte et symptom til en bestemt hendelse. For eksempel kan noen som opplever vage fordøyelsesbesvær og tarmproblemer etter å ha spist meieriprodukter, få en mild form for laktoseintoleranse.