Hva er en inngrodd tånegl?

En inngrodd tånegl, medisinsk betegnet onykokryptose, er en smertefull tilstand som påvirker noen av neglene på føttene. Det forekommer imidlertid oftest på storåen. Siden og / eller fronten av tåneglen krølle og vokse inn i tåhuden, forårsaker rødhet, hevelse og i noen tilfeller blødning eller infeksjon.

Mild smerte eller trykk i tåen er det første symptomet på et inngrodd tånegel. Hvis det blir tillatt å utvikle seg, vil smerten øke, etterfulgt av rødhet. Når en stor del av tånegelen er blitt inngrodd, er den synlig, men i enkelte tilfeller er et tonn av tånegel den eneste delen som blir inngrodd. Selv om det er mindre opplagt enn et stort inngrodd tånegel, kan det være like smertefullt, om ikke mer så. Denne typen kan føles som om huden blir gjennomboret av en kniv.

Noen ganger kan en inngrodd tånegel bli smittet. Infeksjonssymptomer kan omfatte varme rundt det berørte området, hevet eller utstående hud, og puss eller oser rundt neglen. Hvis ubehandlet, kan en infeksjon spres, noe som fører til ytterligere komplikasjoner.

En inngrodd tånegl kan utvikle seg for en rekke grunner, og noen mennesker er mer utsatt for tilstanden enn andre. Den vanligste årsaken er sko eller sokker som er for stramme. Ukorrekt passende sko kan legge press på tånegelen, slik at den ikke vokser normalt. Enkelte metoder for neglertrimming kan også føre til at den blir inngrodd. Kutting av neglene for kort eller i vinkelform i stedet for rett over kan forårsake problemet.

Genetikk spiller også en rolle i sannsynligheten for å utvikle en inngrodd tånegl. Forhullede negler er negler som naturlig bøyer fra side til side i stedet for å ligge flatt på neglens seng. Denne typen negle kurver dypt inn i huden, og kan ofte vokse innover. Selv om det vanligvis er arvet, kan negle negler også være et resultat av skade eller traumer til tåen.

Noen helsemessige forhold kan også bidra til inngrodde tånegler. Folk som lider av diabetes, dårlig sirkulasjon eller andre sykdommer som forårsaker ødem, er ofte utsatt for dem. Dette skyldes at kjøttete eller hovne føtter stikker ut rundt neglen, noe som får den til å vokse inn i huden. De har en tendens til å komme seg selv etter behandling, så det er viktig for folk som tidligere har hatt å ta forebyggende tiltak for fremtiden.