Hva er en hudmolekyl?

En hudmolekyl er et sted på huden som vanligvis er rund eller oval i form. Hudmolen kan være liten eller stor, og den kan variere i farger fra rosa, brun, rød eller svart. En enkelt mol er referert til i medisinske termer som nevus. Når man diskuterer mol i flertallsform, blir de nevi nevi. Nesten alle har minst noen få mol. Statistisk vil man finne mellom 10-50 mol på hvilken som helst del av kroppen.

Vi er alle født med alle de molene vi noensinne vil ha. Mange av dem er ikke synlige ved fødselen, men vil mørke som en alder. En mole kalles av en samling av celler som heter melanocytter. Disse er tilstede i hele huden og er en del av hudpigmentering. Når melanocytter forekommer i klyngformasjoner, resulterer de i en eventuell utseende av en mol.

En hudmolekyl kan være flat eller det kan heves. Noen vil spire et par hår, som er normalt, men stygge mol kan fjernes. Vanligvis, siden molen er så vanlig, har folk ikke en fjernet med mindre molen er ganske stor. En muldvarp kan fjernes ved hjelp av flere forskjellige metoder, og avhengig av størrelsen på molen kan det føre til litt arrdannelse.

Vanlige metoder for fjerning av en muldvarp er kirurgiske, enten standard eller laser, og ved å avsette syre på molen for å brenne vevet bort. Kirurgisk fjerning av en hudmolekyl kan utføres på tre måter.

Kirurgen kan fjerne de synlige lagene av molen med en skalpell, og deretter grave ut de resterende melanocytene med skalpellet. Han eller hun kan også bruke en skalpell for å ta av topplaget, og bruk deretter en elektrisk nål for å ødelegge vevet under overflaten. En prosedyre kalt kryokirurgi gjelder flytende nitrogen til molen, som i det vesentlige fryser av molen. Laseroperasjon bruker rettede laserpulser for å ødelegge molen. Kryokirurgi og laserkirurgi har en tendens til å resultere i minimal arrdannelse, men størrelsen på molen påvirker eventuell arrdannelse fra noen av prosedyrene.

Over disken kan urteblandinger og syrer også brukes til å fjerne en mol. Disse kan resultere i mer arrdannelse, og noen av kravene til urtepreparater er tvilsomme. Det er også viktig å være sikker på at molen du fjerner er en vanlig muldvarp og ikke hudkreft, siden disse preparatene sannsynligvis ikke vil fjerne alle lag av molen.

Alle moles har potensial til å bli hudkreft, og man bør være årvåken når man ser på moles for tegn på melanom, som vokser fra melanocytter. Plutselige endringer i en muldvarp, blødning, rask vekst eller uregelmessig størrelse kan alle bety utvikling av basalcelle, squamouscelle eller ondartet melanom. Endringer i en muldvarp eller flere moles garanterer øyeblikkelig oppmerksomhet fra en lege.

Selv om basalcelle ikke er sannsynlig å spre seg til andre deler av kroppen, kan mullene bli svært store, noe som forårsaker mye arr etter fjerning. Både squamous celle og melanom kan metastasere raskt, spre kreftceller til andre deler av kroppen. Dermed skal selv de mest uskyldige hudmolene bli sett på forandringer.

Hvis du har en overflod av mol, kalles det dysplastisk nevi. Dette er en genetisk tilstand som predisposes en for større risiko for å utvikle hudkreft. Å unngå solen og bruke solkrem når du er ute er viktig. Du vil kanskje ta et bilde eller bilder av mol hver sjette måned til år, på samme sted og fra samme vinkel. På den måten kan du vurdere bildene for å se om molene dine ser ut til å endres. Ellers bør alle se på tegn på uregelmessighet og søke tidlig behandling hvis en mol ser ut til å ha endret seg.