Hva er en hodebunnsbryst?

En hodebunnsbryst er veldig mye som en cyste på en annen del av kroppen. Hårbunnscyster ser vanligvis ut som en kvise og oppstår vanligvis når en hårfollikkel i hodebunnen blir smittet. I tillegg til å se og føle seg som en pimple, kan de også bløde og lekke keratin, som er et hvitt-farget væske, som ligner på utseende og tekstur til pus. Mesteparten av tiden er hodebunnen cyster ganske små i størrelse og gå bort uten medisinsk behandling. Det er mulig for cyster å bli veldig store og forårsake hårtap og andre problemer, men dette er ekstremt sjeldent.

Det er flere forskjellige ting som kan føre til at en skalpecyst blir dannet. Noen mennesker er genetisk disponert for cyster i hodebunnen, mens andre mennesker av og til får dem på grunn av overflødig olje i hodebunnen. Når håret og hodebunnen blir for fet, kan folliklene bli blokkert, noe som kan føre til at en cyste dannes i hodebunnen. Folk som ofte riper på hodene, kan også være mer utsatt for cyster i hodebunnen, fordi overdreven riper kan skade hårsekkene. Forskning tyder også på at cyster er mer sannsynlig å danne etter at en person opplever en plutselig økning i testosteronnivået.

De fleste leger er enige om den beste behandlingsmetoden for svært små, pimple-lignende hodebunnscyster er å bare la dem være alene. En person bør unngå å klemme eller plukke i hodebunnen cyster fordi disse handlingene kan irritere cysten, noe som kan forårsake infeksjon og hevelse. Små cyster vil nesten alltid gå bort uten behandling over tid. I tillegg til at du ikke berører cysten, holder håret og hodebunnen ren mens cysten er til stede, kan det også bidra til at det går raskt bort.

Hvis en person har en cyste som er i hodebunnen i lengre tid enn noen få uker, er det svært smertefullt å røre eller vokse til en stor størrelse, kan det være nødvendig for ham å se en lege. Cyster som blir verre istedenfor bedre og ikke går bort alene må ofte behandles med antibiotika. Selv om det er sjeldent, vokser hodebunnsbrystene til å være like store som golfballer og må fjernes kirurgisk eller profesjonelt drenert. En persons beste sjanse til å forhindre disse potensielle problemene kan være å unngå å røre eller plukke på cyster og se en lege hvis hans cyste ikke ser ut til å bli bedre etter noen uker.