Hva er en hjerte transplantasjon?

En hjerte transplantasjon er erstatning av et sykt eller sviktende hjerte med et sunt donorhjerte levert av en avdøde person. Donor hjerter er vanligvis tatt fra folk som har valgt å donere, ha sunne hjerter og som er hjernedød. Det er langt færre givere enn det er mennesker som trenger transplantasjoner. Ikke alle donerte hjerter kan brukes på grunn av hjertets tilstand på dødstidspunktet.

Den første vellykkede hjertetransplantasjonen ble utført av Dr. Christian Barnard i 1967. I de første dagene av hjertetransplantasjon var overlevelsesraten etter en transplantasjon overordentlig dårlig. Det tok ca to tiår for forskere og leger å lykkes med å ta opp et av de største problemene med hjertetransplantasjoner, at kroppene av folk som mottok dem pleide å forkaste det nye organet. Med betydelig forskning i medisiner som vil bidra til å redusere organavstødning, har overlevelsesratene etter hjertetransplantasjon gjennomgående forbedret seg.

De fleste som får hjerteoverføringer, er under 65 år og har betydelig hjertesykdom eller mangler som ikke kan eller ikke har blitt klart forvaltet gjennom andre operasjoner. Det er svært spesifikke kriterier for å bestemme hvem som mottar et hjerte og transplantasjonskoordinatorer må veie helsen til personen som trenger hjertet. Spesiell balanse er nødvendig fordi personen vanligvis må trenge hjertet dårlig, noe som betyr at de er veldig syke, men de må også være sunne nok til å overleve kirurgi for transplantasjon og behandling etterpå. Behandling etter kirurgi kan bety at du tar anti-rejection medisiner som tar en avgift på kroppen.

En annen vurdering er i hvilken grad donorhjerte samsvarer med personen som trenger hjertet. Å finne et hjerte som kroppen ikke vil avvise, kan være utfordrende, og dette er en grunn til at mange mennesker venter lenge før de mottar et donorhjerte. Behovet måles også. Folk som er sykere har en tendens til å motta hjerter før det er en passende kamp.

En samsvarende vurdering hos voksne er blodtype, men noen ganger kan svært små barn motta hjerter fra personer med annen blodtype. Når folk blir eldre, kan de ikke motta disse inkompatible blodtypehjerter fordi deres kropper vil avvise det nye orgel.

Folk som kan få hjerte-transplantasjon, går også gjennom komplekse intervjuer hvor evne til å ta vare på seg selv, og ting som mental stabilitet er bestemt. I tilfeller hvor barn vil få hjerte-transplantasjon, blir familier intervjuet og deres intervjuer bidrar til å bestemme kvalifikasjonen. Legene vil alltid være sikre på at en person som får hjerte eller familiemedlemmer som bryr seg om denne personen, vil kunne overholde alle medisinske krav og instruksjoner for å forbedre overlevelsesevnen.

Den faktiske hjerte transplantasjon kirurgi er svært komplisert. Det gamle, syke hjertet er for det meste fjernet, men generelt er en liten mengde venstre og høyre atria, de to øverste kamrene i hjertet, ikke fjernet. Det nye hjertet er koblet til atria og til blodkarene som mater kroppen og lungene. Mens kirurger fjerner det gamle hjertet, er folk på hjerte-lungebypass, som sirkulerer blod og oksygen.

Når det nye hjertet er på plass, kan det trenge hjelp til å begynne å slå, noe som noen ganger oppnås ved elektrisk støt. Operasjonen tar omtrent fem timer, men kan være lengre eller kortere avhengig av komplikasjoner eller enkel operasjon. Etter operasjonen vil folk kreve omsorg i mange dager på sykehuset for å sikre at det nye hjertet fortsetter å fungere som normalt, og å gjenopprette fra operasjonen. Folk vil fortsette å trenge betydelig omsorg og oppfølging med sine leger for livet.

I dag lever ca 70% av de som får hjerte-transplantasjon fem år etter operasjonen. Overlevelsesratene forventes å øke, og det er alltid ny informasjon som bidrar til å forbedre dette feltet. For eksempel i 2008 ble det oppdaget at overlevelse økte for de menneskene som mottok et donorhjerte fra noen av samme kjønn. Det er tenkelig at noen dagers givere kan være tilpasset kjønn. Foreløpig vil den begrensede tilgjengeligheten av donorhjerter gjøre det vanskelig å matche etter kjønn.