Hva er en hamartom?

En hamartom er en tumorlignende vekst som er godartet. Det oppstår vanligvis når en unormal mengde normale celler samler på sunt vev. Cellene som består av hamartoma opprettholder sin funksjon, i motsetning til celler som skaper ondartede svulster. De har begrenset vekstpotensial, og de anses derfor ikke for svulster av det medisinske samfunn. Faktisk, i noen tilfeller kan en hamartoma redusere eller til og med forsvinne over tid.

Det er mange forskjellige typer hamartomer, men det er viktig å skille dem fra en relatert form av godartet svulst kalt et kororom. Choristomer inneholder også normalt vev, men de finnes vanligvis i steder som er unormale. Hamartomas varierer basert på deres plassering. For eksempel er hemangiomer, pulmonale hamartomer og hypotalamiske hamartomer blant de mest undersøkte forholdene – hver lokalisert i et annet område av kroppen.

Et hemangiom er hvor veksten består av vaskulært vev. Ved fødselen kan veksten virke ganske stor. Det er vanligvis ikke behandlet med mindre den ansiktsstrukturen til den berørte personen er truet. Legene frykter ofte at hvis veksten fjernes fra vaskulært vev, kan det være ukontrollert og alvorlig blødning. Dermed kan pasienten bli værre med dårligere deformiteter enn hvis den avtar i størrelse på egen hånd.

En pulmonal hamartom eller godartet lungevækst står for nesten 75% av alle godartede svulster som finnes i lungene. Vekstene består av vev som finnes i lungene, som fett, fibrøst vev og epitelial vev, men veksten regnes vanligvis som uorganisert med lite potensial for å bli ondartet. Generelt viser personer som er rammet av lungehamartomer ikke noen symptomer. Imidlertid er det viktig å diagnostisere tilstanden nøyaktig fordi andre kreftformede tumorer kan etterligne disse godartede vekstene.

Personer diagnostisert med pulmonal hamartom har en utmerket prognose. Faktisk vil det ikke føre til døden. Det er imidlertid noen relaterte bekymringer som kan føre til problemer. For eksempel, hvis personen røyker eller hvis veksten har noen unormal funksjon, kan det være nødvendig med ytterligere biopsi eller fjerning. Også, de er mer vanlige hos menn enn hos kvinner og presenterer seg vanligvis mellom 45 og 50 år.

Hypothalamus hamartom finnes i nærheten av hypothalamus, nær hjernebunnen. Følgelig er fjerning ekstremt komplisert. En person som er rammet av en hypotalamisk hamartom, kan oppleve ler eller gelastisk anfall, atferdsproblemer, faller anfall og tidlig pubertet. Kramper kan være svært vanskelig å kontrollere, men antikonvulsiva midler kan forhindre at de oppstår. Forskning indikerer at veksten nær hypothalamus kan starte bare syv uker etter unnfangelsen, mens barnet fortsatt er i utero.