Hva er en halspinne?

En halspinne er en type poliklinisk medisinsk diagnostisk test hvor en bomullspinne svepes over den indre overflaten av halsen i nærheten av mandlene for å oppnå en liten vevsprøve. Denne testen brukes oftest til å diagnostisere hvorvidt en pasient er infisert med en bakteriell infeksjon i halsen – vanligvis streptokokker-infeksjon, mer kjent som strep hals. Svelgingstestet kalles også en halskultur eller strepkultur.

Strep hals er en ganske vanlig sykdom, ofte spredt i vintermånedene. Det går lett fra person til person via hosting, nysing og deling av mat eller drikke. Det vanligste symptomet på strep hals er en sår eller kløe i halsen. Andre symptomer kan inkludere smertefullt svelging, dårlig pust, ørepine, hodepine, magesmerter, mild feber, hovne og ømme mandler og nakkekjertler, røde, hvite eller gule flekker i halsen eller på munntaket og rennende nese. Tilstedeværelsen av disse symptomene kan be en helsepersonell om å gjøre en halspinne for å bestemme det beste løpet av behandlingen.

For å utføre testen, blir pasienten bedt om å vippe hodet eller hodet tilbake med munnen åpen. En lang bomullspinne blir deretter gnidd på baksiden av halsen et par ganger for å oppnå en prøve. Dette fører ofte til at pasienten opplever en gaggingreflex, og i noen sjeldne tilfeller kan denne gaggingrefleksen forårsake at pasienten hoster eller oppkast. Testen tolereres generelt godt og gir minimal risiko for pasienten.

Svelgingstest kan administreres på et legekontor eller på en medisinsk klinikk, og noen apotek tilbyr en type halspinne kjent som en rask streptest for en rask diagnose. Den raske streptesten gir resultater innen minutter, hvor en mer grundig halskultur vil gi resultater om en eller to dager. Dersom infeksjon er funnet å være tilstede i halsen, vil pasienten ofte bli administrert en ti-dagers runde antibiotika for å eliminere bakteriene og bidra til å forhindre spredning av infeksjon for andre. Med medisinsk behandling slutter pasienten å være smittsom innen 24 timer etter å ha startet antibiotika, og smerter vil vare en til tre dager. Pasienten må ta hele runden med antibiotika for å fullstendig fjerne infeksjonen og forhindre re-infeksjon.